Ősi bestia kövületére bukkantak

2016. október 17., hétfő




Egy rendkívül ritka, 100 millió éves, kardhalszerű élőlény maradványara bukkantak régészek.

Különleges, és nagyon ritka, csaknem 100 millió éves ősi kardhal maradványaira bukkantak régésze Queenslandben.

A leletre Ausztráliában bukkantak. Olyannyira ritka és egyedülálló leletről van szó, hogy a világon valószínűleg ez a legépebben fennmaradt ősi kardhal lelet, amit jelenleg ismer az emberiség.

Az Australopachycormus hurleyi maradványainak hitt fosszíliákat Északnyugat-Queenslandben, Richmond közelében fedezték fel.

A lelet nagyon nagy jelentőséggel bír, mert közel teljesen hiántyalan, így számos fontos dologra lehet következtetni mind a faj, mind az adott kor kapcsán, melyben ez az ősi karhal élt.

A két család tagjai a város mellett elterülő, szabadon hozzáférhető lelőhelyen bukkantak rá a kövületekre. eleinte nem tudták, hogy pontosan milyen csontokra is bukkantak rá, de hamar rájöttek, hogy nagy a jelentőségük.

Patrick Smith, a richmondi Kronosaurus Korner kurátora elmondta, a központban illesztették össze az őslény maradványait.

Mikor a teljes kép összeállt, az bámulatos látványt nyújtott. Egy prehisztorikus világ élő képviselője tárult képzeletben a szemük elé.

A kutatók szerint a hal kifinomult ragadozó volt, más nagy testű, gyors halakkal táplálkozott, mint manapság a marlin. Ismerős külleme miatt úgy hiszi, valószínűleg ugyanazon ökológiai fülkét foglalta el.

A szakértők szerint kardhalszerű fosszíliák előkerülése igen ritka. Az említett fajt 2007-ben írták le, vagyis csak egy évtizede tudnak létezéséről.

A csontváz elülső fele szinte teljesen ép, megvan a koponya nagy része, az uszonyok és a gerincoszlop darabjai is.

tudomány állatvilág történelem őskor


Megtekintések száma: 162217





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet