Ősi, feltáratlan titok lappangott egy Luxor közeli raktárban, évtizedeken át!

2017. július 2., vasárnap
Most végre feltárult az igazság. Megdöbbentőbb a csavar, mint azt a régészek gondolták volna.

Az egyiptomi Újbirodalom egyik legfontosabb elveszett régészeti lelete kerülhetett meg, mely egészen eddig ott volt az emberiség orra előtt, mégsem vette észre senki.

Egy olyan templom maradványai, egyes darabjai kerültek felszínre ugyanis, melyek egy Luxor közeli raktárban voltak. Az I. Thotmesz fáraó régóta kerestet templomának darabjai ezek, melyek évtizedeken át rejtve maradtak a világ elől.

Thotmesz a harmadik uralkodója volt az Újbirodalom 18. dinasztiájának.

Olyan hatalmas temploma volt, hogy az más világhírű egyiptomi templommal is vetekedett, erről történelmi feljegyzések írnak.

Azonban a templom soha nem került elő, és sokan úgy gondolták, talán egykoron teljesen megsemmisülhetett, és idővel elfelejtődött.

A maradványait aztán váratlanul egy lengyel régész, Jadwiga Iwaszczuk találta meg.

Egész pontosan egy elhagyatott, kissé poros raktárban lelt rá arra a néhány darabkára, mely egykoron egészen biztosan a templom egy része lehetett.

A raktár az egyiptomi műemlékvédelmi tárca tulajdonában van a Luxor közeli thébai nekropolisz egy erre a célra használt sírjában. Itt helyezték el az 1970-es években végzett ásatások során talált dolgokat, maradványokat, leleteket.

Hosszasan elemezte az itt tárolt dolgokat, mire végül nyomra bukkant. Az egyes kövek felületén megtalált feliratok elemzése vezette végül el a maradványokhoz, melyekről minden hitelt érdemlően megállapítást nyert, hogy az elveszett templomhoz tartoztak.

"A templom elhelyezkedése - közel III. Thotmesz templomának helyéhez - közismert már több mint fél évszázada, ám a kutatók rosszul azonosították azt" - állította a kutató.

Luxor: itt állhatott egykoron az elveszett templom is...

A korábbi írásos emlékek, feljegyzések említik a templom nevét, melyet megtaláltak a kőtömbökön, ez is segített az azonosításban, és abban, hogy bebizonyítsák, hogy ez valóban Thotmesz temploma.

Sőt, egészen új, eddig nem ismert titokra is fény derült. Kiderült ugyanis, hogy a templomot annak idején bár Thotmesz építette, valójában lánya rendelte meg.

Ráadásul az is szokatlan, hogy két fajta mészkövet használtak az építésekor, holott ebben az időben főként csak és kizárólag mészkövet használtak. Ez esetben azonban mészkő és homokkő egyaránt felhasználásra került, de az okát nem tudják.

IX: Ramszesz koráig létezett a templom, de valószínűleg még az utána következő időkben is állt. Hogy pontosan mikor rombolták le, vagy hogy mi történt vele, abban nincs egyértelmű konszenzus a régészet, történészek között.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem egyiptom


Megtekintések száma: 87974

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet