Ősi részecskéket fedeztek fel több nagyvárosban

2016. december 12., hétfő




A különleges, feltehetően a naprendszer keletkezésekor létrejövő részecskéket több nagyvárosban, Oslóban, Párizsban, és Berlinben találták meg, nagyobb épületek tetején.

Megdöbbentő felfedezés

Elképesztő dolog derült ki nemrég, ugyanis olyan részecskékre bukkantak több európai nagyváros háztetőjén, melyek visszavezethetők a naprendszer keletkezéséig.

Ezek nem mások, mint nagyon ősi részecskék, vagy ha úgy tetszik, csillagpor.

A csillagpor mindenhol van, mindent körülvesz. Mi is abból vagyunk, és minden dolog, anyag, vagy tárgy abból van. Ez az ősi anyag az, amiből a csillagok, és az univerzum keletkezett. Mondhatni ez egyfajta ősanyagként is fel fogható.

Most ennek az ősanyagnak az ősi részecskéire bukkantak több háztetőn Párizsban és még néhány nagyobb városban Európa-szerte.

A felfedezés azért döbbenetes, mert ez a részecske közelebb vihet minket a naprendszer. és a világegyetem keletkezésének megértéséhez.

Közelebb kerülhetünk a világ keletkezéséhez

Ezen ősi, több milliárdéves részecskék tanulmányozásával közelebb kerülhetünk a teremtéshez. Ahhoz a pillanathoz, amikor minden lett, és ami előtt semmi sem volt.

Az ősrobbanás előtt a világ, az idő, és a tér, egyetlen szingularitási pontba volt betömörítve. A robbanás kiváltója egyelőre ismeretlen, és az sem teljesen tiszta, hogyan alakulnak ki a csillagok, bolygók, naprendszerek, azonban ezek a részecskék éppen ezt árulhatják el.

Az ásványi anyag tartalom, a felépítésük, és szerkezeti rácsuk segítségével nyitott könyvekké válhatnak számunkra.

Korábban hasonló részecske maradványokat csak az Antarktiszon és az Óceánok legmélyén sikerült találni, de ott sem számottevő mértékben. Ezért is megdöbbentő, hogy egyes, magasabban fekvő háztetőkön bukkantak rájuk.

Beleláthatunk az ősrobbanás előtti világba?

Az anyag, azaz ez a rengeteg ősi részecske nem egy idős teljesen. Vannak köztük olyan darabok, amik később, így mások korábban keletkeztek, így az univerzum fejlődésének más-más stádiumáról árulkodnak.

Elméletileg az sincs kizárva, hogy olyan részecskékre fogunk bukkanni majd közöttük, melyek a világ kezdete előttről származnak, amikor minden anyag egyetlen pontba volt tömörítve.

Ezek a különleges csillagokból származó por részecskék folyamatosan hullnak bele a Földünk atmoszférájába, ezek jó része azonban elég, vagy elpárolog, mielőtt elérné a felszínt. 

Mivel ezen különleges részecskék mágnesezhetőek, így a kutatók könnyen el tudták választani a többi portól és egyéb szennyezőanyagtól, így most különféle vizsgálatoknak fogják alávetni a részecskéket, hogy kiderüljön, hogyan is fejlődött alakult ki a naprendszer, és az univerzumunk.

rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 90537





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet