Ősi struktúrákat fedeztek fel Orkneyben

2016. augusztus 23., kedd
Egy eddig ismeretlen ősi struktúra került elő Skócia Orkney-szigeteken található területén,  a legendás Brodgar-gyűrű közelében. A helyszíni ásatásokból kiderült, hogy a megtalált lelet nem hasonlít semmihez, amit eddig a környéken találtak.

A megtalált leletek egyfajta neolitikus "szeméttelep" területén voltak mélyen a földbe temetve. Egyelőre nem tudják a tudósok, hogy miért voltak ennyire elrejtve, és mi célt szolgáltak a rejtélyes kőlapok.

A jelek szerint egy eddig ismeretlen 10 méter széles, körülbelül 4 méter magas struktúra részei lehettek.

Sokan úgy vélik, hogy megtalálhatták az egyik legrégebbi neolitikus építményt, és közel 5000 éves is lehet ez a sok kőlap.

brodgar-gyuru-2

Az azonban még rejtély a régészek számára, hogy miért volt ennyire elrejtve a föld és a neolitikus törmelékek alá. feltehetőleg azért, mert egyfajta sírkamrát is rejthet.

Az ásatást végzők szerint a munka java még csak ezután fog kezdődni, rengeteg megfejtésre váró dolog van a feltárt leletek kapcsán.

2002 óta rendszeresen fedeznek fel a környéken, és ezen a nagy területen különféle edényeket, kőszerszámokat, ősi neolitikus építmények maradványait.

Nemrégiben még egy emberi karcsontot is találtak a földben, mely feltehetőleg az egykori építők egyikének a csontja lehet.

A Brodgar-gyűrű rejtélye

A szóban forgó rejtélyes körgyűrű az egyike a világ legtitokzatosabb monolitikus építményeinek, és sokan szokták a Stonehenge-el egy lapon említeni.

A kőkör 105 méter átmérővel rendelkezik és legalább 4000 éves. A legtöbb monolit sajnos megsemmisült, de még 27 darab így is fennmaradt az eredeti hatvanból az örök emlékezet számára.

brodgar-gyuru

Az eredetük éppen olyan rejtélyes, mint híres nagy testvére eredete, azonban itt több apró jel utal arra, hogy feltehetően a vikingek készíthették a monolitokat.

Erről árulkodik az az ősi rúna felirat is, melyet az egyik északi tájolású kő oldalán találtak.

Feltehetőleg a Brodgar-gyűrűnek is ugyanaz volt a funkciója, mint a Stonehenge-nek, és más hasonló neolitikus kőkörnek: csillagászati naptárként használták az ott lő ősi népek.

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 56624

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet