Ősi titkokat rejthetnek Leonardo da Vinci génjei: feltárult az igazság

2023. szeptember 7., csütörtök




Leonardo több, teljesen különböző terület, korát meghaladó zsenije, kétség kívül az emberiség történetének egyik legragyogóbb elméje volt. 

A tudomány most kísérletet tesz arra, hogy megpróbálják megfejteni a mester zsenialitásának titkát: vagyis feltérképezik a DNS-ét.

Nem kis túlzás azt állítani, hogy a történelem egyik legnagyobb, egyben legzseniálisabb alakja volt Leonard da Vinci. Ugyanakkor ő volt az az ember, polihisztor, akiről híre ellenére alig tudunk valamit.

Elbűvölő, társaságkedvelő ember volt és igen sok kapcsolatnak örvendhetett. Élete során nem esik szó feleségről vagy szeretőről, ennek oka sokak szerint az, hogy homoszexuális volt.

Rengeteg furcsa, már-már megmagyarázhatatlan momentuma volt az életének, nem kevesebb, mint művészetének. Gondoljunk csak a mai napig számtalan rejtély övezte Mona Lisa festményt, melybe állítólag egy titkos kód van rejtve kép formájában.

Az építész Leonardónak számos vázlata maradt fenn, ezek közül többet mások meg is építettek, de mindig módosításokkal, így egyetlen fennmaradt épület sem tulajdonítható neki.

Az egyik ilyen vázlat egy szokatlan, ufó alakú tárgyat ábrázol, ezért egyesek felvetették, hogy da Vincinek talán köze lehet a később egyre sűrűbben észlelt repülő csészealjak megszületéséhez, vagy kapcsolatban lehetett az idegenekkel is.

Megfejtenék a zsenialitás genetikai kódját

Egy csapat “őrült” tudós most úgy döntött, megpróbálják megfejteni a mester zsenialitásának titkát: vagyis feltérképezik a DNS-ét. A feladat nem egyszerű, de a Leonardo Project kutatóinak van egy tervük, még ha az kissé bonyolultnak is tűnik elsőre.

Ujjlenyomatok, és DNS-töredékek után kutatnak majd Leonardo személyes tárgyain, könyvein, jegyzetfüzetein, és a festményein.

Ezeket pedig összevetik majd a mester régebbi, és ma is élő leszármazottainak hajából, ujjlenyomatából, bőrsejtjeiből, illetve csontjaiból vett mintákkal.

„Egyre kifinomultabb technika áll rendelkezésünkre, amikkel már olyan tárgyakról is tudunk DNS-t gyűjteni, amit az adott ember csak megérintett. Úgy gondolom, lehetséges, hogy találunk biológiai információt da Vinci festményein, amit anélkül tudunk majd begyűjteni, hogy a művekben akár a legapróbb kárt is tennénk” – nyilatkozta Rhonda Roby, a csapat genetikusa.

Bár Leonardo öröksége tudományos, mérnöki és kulturális téren is jelentős hatással van az emberiségre, magáról az emberről, még ma is nagyon keveset tudunk.

Ha sikerül feltérképezni a DNS-ét egy valamit biztosan tudni fogunk, azt, hogy hogyan nézett ki.

A kutatók a legapróbb részletekig megtudják majd, hogy egyes életszakaszaiban milyen színű volt a haja, a szeme, a bőre, mekkora volt a súlya, a magassága, az arcformája, miket evett, milyen volt az egészségi állapota, és végül a személyiségét is megismerhetik. Azt egyelőre nem tervezik, hogy a mestert klónoznák.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem genetika leonardo da vinci dns


Megtekintések száma: 285458





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet