Összeomlóban van a bolygó klímarendszere? 1884 óta nem volt ilyen alacsony a hőmérséklet a Középnyugaton!

2018. január 2., kedd
A Niagara-vízesés is befagyott, egyes helyeken sorra dőlnek a hideg rekordok, a felmelegedés tényleg jégkorszakba csaphat át?

Rögtön az elején nem árt tisztázni: a globális felmelegedés tudományosan bizonyítottan kiválthat egy hűtő hatást, mellyel a bolygó ellensúlyozza azt, hogy előbb vagy utóbb minden megfőjön a felszínén.

Azonban ez a hatás is átbillenhet egy egészséges mértéken: ekkor pedig jégkorszak köszönthet be, mely egészen addig fennáll majd, amíg a bolygó légköre és globális átlaghőmérséklete nem stabilizálóik egy több tízezer évvel ezelőtti szinten.

Egyre több olyan hír érkezik a nagyvilágból, mely azt sejteti, hogy a Föld klímaegyensúlya végérvényesen megbomlott.

Ha ez így van, akkor egy visszafordíthatatlan folyamat elé fog nézni az emberiség.

Nemrég az amerikai sajtó is beszámolt róla, hogy a Niagara-vízesés befagyott.

Akár sétálni is lehetne a vízesésnél a jégen. Az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részén lévő kifejezetten alacsony hőmérséklet miatt fagyott be a hatalmas vízesés.

Volt, ahol mínusz 34 Celsius fokot is mértek. A washingtoni obszervatórium is a jég fogságában ébredt, és közösségi hálókon azt mondják, az erős szél miatt sokkal alacsonyabb a hőérzet.

Kansas, Missouri és Nebraska egyes térségeiben, valamint Iowa, Minnesota, Dél-Dakota és Észak-Dakota szinte egész területén anynira alacsony értékeket mértek, mely már nagyon erősen veszélyes az egészségre.

Omahában mínusz 26 Celsius-fokot mértek vasárnap este, 1884 óta nem volt ilyen alacsony a hőmérséklet a térségben.

Még ennél is hidegebb volt az iowai Des Moines-ben, ahol hétfő hajnalban mínusz 29 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, de a dermesztő szél miatt mínusz 35 Celsius-foknak megfelelőt érezhettek az utcára merészkedők. - írja a VilágLátó HírMagazin.

Az akkumulátorok sorra adják meg magukat, a vízvezetékek pedig befagynak vagy a nagy hideg miatt egyszerűen megrepednek, eltörnek.

A napokban egyre több ember fagyott gyakorlatilag halálra.

A nagy kérdés az, hogy ez egy kivételesen ritka hideg tél az államokban, vagy valóban beindult egy folyamat, mely a jégkorszak felé viheti el a globális klímát? 

Korábban a Pentagon készíttetett egy jelentést, melyben az állt, hogy előreláthatólag 2020-ra alakulhat ki egy kisebb jégkorszak, mely néhány száz éven át tartana, és 2-3 Celsius fokkal csökkentené a bolygó átlaghőmérsékletét.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány klímaváltozás jégkorszak


Megtekintések száma: 16343

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet