Összeomlott a globális kereslet: 18 éves mélyponton az olaj világpiaci ára

2020. március 31., kedd
A globális gazdasági visszaesés miatt az olajárak 2002 óta a legalacsonyabb szintre estek, és a Brent kőolaj ára hétfőn több mint hét százalékkal 22 dollárra csökkent hordónként. 

Az iparág a történelem legnagyobb keresletcsökkenésével szembesül.

Az USA nyersolaj referenciaértéke, a West Texas Intermediate (WTI) az éjszaka során 19 dollár/hordónkénti legalacsonyabb értéket ért el, majd 11:50-kor kissé meghaladta a hordónkénti 20 dollár feletti értéket.

Az olajárak több mint felére csökkentek az elmúlt hónapban, a vállalatok a világjárvány következtében visszafogták vagy leállították a termelést, amihez hozzájárult az OPEC+ országok közötti nézeteltérés a termelés csökkentésével kapcsolatban.

A kereskedők arra számítanak, hogy a globális többlet a következő hónapban megközelíti a napi 25 millió hordót, ami hetek alatt meghaladhatja a tárolási kapacitást világszerte.

"Ez egy történelmi olajár összeomlás, és még sosem történt meg, hogy a rendszer fizikailag kifogy az összes olaj elraktározásához szükséges helyből," - mondta Jason Bordoff, az Obama kormány energiaügyi tanácsadója és a Globális Energiapolitikai Központ alapítója a Columbia Egyetemen, idézte a Financial Times. 

"A palaolajjal kapcsolatos fájdalom súlyos lesz. Látni fogjuk, ahogy a termelés leállása felgyorsul," - figyelmeztetett Bordoff.Az olajárak a hónap eleje óta zuhannak, mivel az OPEC+ országok nem tudtak megállapodni a termelés csökkentésében, Szaúd-Arábia pedig azzal fenyegetett, hogy elárasztja a piacot olajjal.

Szombaton, az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetője, Kirill Dmitriev kijelentette, hogy új megállapodás lehetséges az olajpiacok stabilizálására, ha több nemzet támogatja a kezdeményezést.

Azt mondta a Reutersnek, hogy a járvány "tökéletes viharrá" vált, amely új globális pénzügyi válságot okoz, ami recessziót eredményez. A járvány okozta gazdasági visszaesés ellensúlyozása érdekében az országoknak össze kell jönniük az olajpiac zavarának megszüntetése érdekében.

Forrás: UjVilagtudat

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26005

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet