Öt dolog, amit tudnod kell, ha már átestél a koronavíruson mert fontosak

2021. március 6., szombat




A következő hetekben nem csak azok lesznek sokkal többen, akik elkapták a COVID-19-et, de ezzel együtt azoknak a száma is drasztikusan emelkedik, akik elmondhatják magukról, hogy kigyógyultak a fertőzésből.

Az elmúlt napokban leginkább csak arról lehet hallani, hogy hányan haltak bele az új koronavírusba, de szerencsére ennél nagyságrendekkel többen vannak, akik néhány napos betegség után meggyógyulnak. Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint március 24-ig mindössze 187-en fertőződtek meg és 21-en gyógyultak ki a betegségből, ám ezek a számok rövidesen várhatóan a többszörösükre fognak emelkedni, így éppen itt az ideje, hogy megnézzük, miket kell tudnod, ha már átestél a betegségen. Ehhez a World Economic Forumon megjelent cikket vettük alapul, amit itt-ott kiegészítettünk. 

-írja a raketa.hu

Milyen arányban gyógyulnak meg az emberek a COVID-19-ből?

Március 20-i adatok alapján a mostani járvány halálozási aránya körülbelül 4%, ám mivel a járvány sokaknál szinte tünetmentesen lezajlik, így feltételezhető, hogy valójában sokkal többen kapták el a betegséget, ezzel együtt a halálozási arány is alacsonyabb. Christ Whitty, Nagy-Britannia tisztifőorvosa szerint a valódi halálozási arány 1% körül lehet, ami persze még mindig jóval magasabb, mint a szezonális influenzáé. A kínai példa azt mutatja, hogy megfelelően szigorú megelőző intézkedésekkel a járvány nagyjából egy hónap után kezd el visszaszorulni, vagyis ennyi idő kell hozzá, hogy a gyógyultak száma meghaladja az új fertőzöttek számát.

Így viszonyul a koronavírus a történelem legnagyobb járványaihoz

A Visual Capitalist szemléletes infografikájából kiderül, hol van a koronavírus (jelenlegi) helye a történelemben.

Meddig fertőzőképes egy gyógyult beteg?

A korai kutatások azt mutatják, hogy szemben a SARS-szal, a SARS-CoV-2 (azaz a mostani járvány kórokozója) a tünetek megjelenése utáni első napokban a legfertőzőbb, a gyógyuló betegek, akiknek már csak enyhe tüneteik vannak, sokkal kevésbé veszélyesek a környezetükre. Ez általában legfeljebb a tünetek megjelenése utáni tizedik napon bekövetkezik, de nem jelenti azt, hogy ekkor már nem tudunk másokat megfertőzni. Egy vizsgálat, amelyben négy vuhani egészségügyi dolgozót követtek nyomon, arra az eredményre jutott, hogy a vírus még a tünetek megszűnése után két héttel is ott lappanghat az ember szervezetében, bár mivel ilyenkor a beteg már nem köhög, a fertőzőképessége jóval alacsonyabb.

Elkaphatja-e újra a vírust, aki egyszer már meggyógyult?

Az egyik legsarkalatosabb kérdés az új koronavírussal kapcsolatban, ami alapvetően meghatározhatja, hogy mennyire lesz súlyos a járvány. A jelenlegi válasz pedig az, hogy nem tudjuk biztosan. A koronavírushoz hasonló betegségeknél a gyógyulás általában együtt jár az immunitás megszerzésével, azonban van néhány eset, ami alapján az orvosok arra következtetnek, hogy a COVID-19 esetében ez nem mindenkinél alakul ki.

Az elmúlt hetekben-hónapokban Japánból, Dél-Koreából és Kínából is jelentettek olyan eseteket, amikor gyógyult betegek tesztje ismét pozitív lett, a legújabb hírek szerint pedig Magyarországon is volt ilyenre példa. Ez még nem feltétlenül jelenti, hogy a koronavírust újra el lehet kapni, több szakember azt feltételezi, hogy a vírus egyeseknél egy lappangási idő után újra megjelenik, mások a tesztek vagy a mintavétel hibájának tulajdonítják a különös eseteket. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) hivatalos álláspontja szerint ma még nem áll rendelkezésünkre elegendő információ arról, hogy milyen immunválaszt vált ki a vírus, de megjegyzik, hogy a hasonló MERS-CoV esetében az újrafertőződés "nagyon valószínűtlen".

A COVID-19-nek viszont akkor is lehetnek negatív hatásai, ha valaki nem betegszik meg újra. A hongkongi egészségügyi felügyelet jelentése szerint háromból két gyógyult betegnél a tüdőfunkció 20-30%-os csökkenését figyelték meg, amit fizikoterápiával lehet orvosolni.

Itt a nemhivatalos magyar koronavírus-fertőzési térkép

Az állami tájékoztatás egyelőre nem közölt térképet a járvány terjedéséről, egy állampolgár viszont megtette.

Mennyi ideig tart az immunitás?

A legtöbb vírusos megbetegedésnél az immunitás évekig tart, ám ahogy fentebb már írtuk, a COVID-19 esetében egyelőre nem lehet biztosat mondani, ez ugyanis csak azután fog kiderülni, hogy elvégezték a szerológiai vizsgálatokat a vírus kórokozójának antitestjein. Az első ilyen teszttel múlt szerdán álltak elő az Icahn Orvosegyetem kutatói.

Mikor mondható el valakiről, hogy felgyógyult a koronavírusból?

A gyógyulttá nyilvánítás feltétele, hogy a beteg két tesztje is negatív legyen, amelyek elvégzése között legalább 24 órának kell eltelnie. A CDC szerint amennyiben a teszt nem áll rendelkezésre, úgy valakit akkor lehet gyógyulttá nyilvánítani, ha legalább három napja nincs láza, az egyéb tünetei, mint a köhögés vagy a légszomj elmúltak, és legalább tíz nap telt el a tünetek megjelenése óta.

OSZD MEG másokka is!

Forrás: raketa.hu


Megtekintések száma: 11490





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet