Oxigén van a Marson!

2016. május 11., szerda




Oxigén atomokat fedeztek fel a Mars légkörében, melyeknek eredete egyelőre ismeretlen, így mindenki csak találgat. A Science Alert beszámolója is kiemeli: több feltétel teljesülése is kell, hogy oxigént lehessen találni egy olyan bolygón, mint a Mars. Infravörös hullámhosszon kell keresni, rendkívül érzékeny szenzorokra van szükség, ráadásul a Földtől távol kell ezt bevetni. Erre csak a NASA légi obszervatóriuma, a SOFIA képes, amely tulajdonképp egy űrteleszkóppal felszerelt Boeing 747-es repülőgép.

A most észlelt oxigén eredete egyelőre nem pontosan ismert, éppen ez adja a rejtélyt, és azt, hogy mindenki elkezdett találgatni, hogyan kerülhetett oda, vagy mi termeli.

mars-felszine-regen-es-most Fontos hangsúlyozni, hogy ezzel nem lett élhetőbb a bolygó, hiszen ezek az oxigénatomok messze vannak a lélegezhető oxigéntől, ráadásul nem is a bolygó felszínéhez közel, hanem a Mars mezoszférájában, 50-80 km magasban bukkantak rájuk. Azonban mindenképp óriási léptékű felfedezés, hisz igazolja, hogy

korábban a Marson ténylegesen volt élet, hiszen több millió, vagy több ezer éve még kellő oxigén volt a légkörben ahhoz, hogy élőlények is fennmaradjanak a planétán,

és megfelelő légköre legyen ahhoz, hogy egy komplett ökoszisztémát fenntartson. mars-felszin Egyesek szerint azonban a most felfedezett oxigén atomok nem régiek, és kellett, hogy legyen valami folyamat a Marson a közelmúltban, vagy akár ma is, ami megtermelte ezt az oxigént. Ez lehetett több dolog is, geológiai, de akár biológiai folyamat is. [caption id="attachment_8713" align="aligncenter" width="740"]mars-mikroorganizmus Több, Marsról származó kőzet belsejében találtak már mikrobiológiai életre utaló jeleket.[/caption] Egyes, nyitottabb elméletek szerint a Marson jelenleg is létezik egy felszín alatti mikrobiológiai élet, de az sem zárható ki, hogy akár komolyabb, összetettebb élőlények alakulhattak ki, csúszómászók, bogarak vagy giliszták. A jövő Mars kutató expedíciói minden bizonnyal közelebb visznek majd minket a megoldáshoz, és kiderülhet a Vörös bolygó összes titka.


Megtekintések száma: 3677





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet