Pajzsmirigy zavar okozhatja a szülés utáni depressziót!

2016. november 20., vasárnap




Egy új tanulmány és kísérletsorozat eredményei szerint kapcsolat lehet a pajzsmirigy zavarok és a szülési utáni depresszió között.

A szülés utáni depresszió önmagában egy olyan jelenség, amin rövidebb-hosszabb időszakon át minden szülő, minden anya átesik.

Szülés utáni depresszió

Sőt, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy még a férfiakon is képes jelentkezni egy szülési utáni depresszióhoz hasonló jelenség, tünet együttes.

A szülés utáni depresszió fő tünete a kisgyermek születése utáni letargia, fáradékonyság és motiválatlanság. Ilyenkor még az sem kizárt, hogy az anyuka kárt tehet akár önmagában vagy még a babában is, és sokkal frusztráltabban érzi magát, mint bármikor az élete során.

Az is előfordul, hogy az anya magába fordul, megrémül a rá váró feladatoktól, visszasírja korábbi életvitelét, és emiatt nem szívesen gondoskodik újszülött babájáról, mivel fél a rá nehezedő felelősségtől.

Egy új kutatás most azt vizsgálta, van-e valamiféle kapcsolat a szülés utáni depresszió, és más elváltozások között. Az eredmények megdöbbentették a tudós társadalmat és az orvosokat egyaránt.

Kapcsolat a pajzsmirigy zavarokkal

Sok esetben valóban átmeneti pszichés zavarról van szó, de lehet, hogy hormonális eltérések okozzák.

A hormonális zavarok útján pedig az orvosok vissza tudták vezetni a szülés utáni depressziót a pajzsmirigy zavarokhoz. Vagyis könnyen lehet, hogy gyakorlatilag a pajzsmirigy zavarai okozzák a szülés után depressziót is, legalábbis komoly kiváltó okai lehetnek.

A szülés után természetes folyamat, hogy a szervezet hormonális egyensúlya megbillen, ám előfordulhat, hogy emellett pajzsmirigyproblémák is fellépnek az újdonsült anyukánál.

Ennek oka, hogy a várandósság során a magzat védelme miatt az immunrendszer működése gyengül, ám ez a szülés után ismét felerősödik. Az arra érzékenyeknél ekkor pajzsmirigygyulladás léphet fel, ami gyakran a szerv alulműködésében nyilvánul meg.

Különösen azok a veszélyeztetettek, akiknek már a várandósság előtt is voltak pajzsmirigyzavarai.

Még vizsgálni kell

Bár a kapcsolatra komoly és elég erősen bizonyított tudományos alátámasztást tudtak felmutatni, a szakemberek szerint még néhány vizsgálatra szükség van, hogy ezt véglegesen ki lehessen jelenteni.

A jelenlegi eredmények szerint 90% a bizonyossága annak, hogy megvan a kapcsolat a pajzsmirigy zavarral. Mindez nagyon nagy előrelépés lenen a szülés utáni depresszióban küzdő nők kezelése kapcsán. 

Egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy ezzel gyakorlatilag meg lehetne szüntetni a jelenséget, hiszen ha az okát tudni fogjuk, akkor előbb-utóbb kezelést is tudni fogunk nyújtani rá.

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 57129





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet