​Pajzsmirigyrákos fukusimai lakosok perelik az atomerőművet működtető állami céget

2022. január 27., csütörtök




Hat személy, akik mindannyian 6 és 16 év közöttiek voltak a fukusimai atomerőmű-katasztrófa idején, beperelte a japán állami energetikai vállalatot, a Tepcót, hogy a cég elismerje: súlyos egészségkárosodást szenvedtek a káros sugárzás következtében.

A most 17 és 27 év közötti fiatalok mindannyian kiskorúak voltak, és Fukusima prefektúrában éltek, amikor 2011 márciusában bekövetkezett a katasztrófa. Japán keleti partját akkor egy 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A nukleáris sugárzás veszélye miatt több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

A hat felperes most azt állítja, hogy a fukusimai sugárzás és a pajzsmirigyrákjuk kialakulása között kapcsolat van, ezért 5,4 millió dolláros kártérítést követelnek az atomerőművet üzemeltető állami cégtől, a Tepcótól – írja a BBC. A csoportos keresetet indító személyek már mindannyian átestek az életmentő műtéten: van köztük olyan, akinek a teljes pajzsmirigyét el kellett távolítani, ezért egész életében hormonkezelésre szorul majd. Mint mondják, korábban a családjukban mást nem kezeltek hasonló daganattal, tehát nem örökletes hajlamok miatt alakult ki a rák, és nagyon valószínű, hogy a sugárzás okozta a megbetegedéseket. Az ügyvédjük szerint több felperes a betegség miatt egy időre kiesett a munkaerőpiacról, vagy nehézségei voltak a felsőoktatásba való bekerüléssel, és vannak, akik feladták már az álmaikat is.

A Tepco megvizsgálja a felperesek beadványát, és őszinte választ ad rá – jelezte a cég szóvivője.

Az mindenesetre továbbra is vitatott, hogy a baleset következtében felszabaduló nukleáris sugárzás hosszú távon károsította-e a lakosság egészségét. Az ENSZ szakértőkből álló panele tavaly azt állapította meg, hogy a katasztrófa nem okozott közvetlenül egészségügyi problémákat a japán lakosságban, és a WHO egy 2013-as jelentése kimondta, hogy a fukusimai régióban a rákos esetek száma nem növekedett meg.

Ugyanakkor 2018-ban a japán kormány bejelentette, hogy meghalt egy munkás a sugárzásnak kitettség következtében, és a családját kompenzálni kell. 


Megtekintések száma: 20525





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet