Páratlan régészeti felfedezésre jutottak Egyiptomban

2020. május 23., szombat




Ramadan Hussein, a Tübingeni Egyetem régésze és csapata föld alatti kamrákat kerestek az egyiptomi Szakkara közelében, a vizsgálat során pedig ritka leletekre és eddig fel nem tárt sírokra bukkantak.

A temetkezési komplexum időszámítás előtt 600 körül keletkezhetett, a lelőhely tökéletesen érintetlen.

Hussein és kollégái megkezdték a sírok feltárását, amit a National Geographic stábja is végigkövetett. 

A csatorna Múmiák királysága című négyrészes sorozatban mutatja be a kutatást, az epizódok június 6-tól szombatonként 21 órakor lesznek láthatóak.

Ez az első ismert teljesen integrált temetkezési központ Egyiptomban. 

A kutatók a sírok legmodernebb képalkotó eljárásokkal végzett tanulmányozása, illetve a leletek vizsgálata alapján új ismeretekhez jutottak a halál és a halálhoz kötődő üzlet kultúrájával kapcsolatban.

A síregyüttesben szegény és gazdag emberek múmiái egyaránt megtalálhatóak; tehát a jelek szerint különböző »temetkezési csomagok« léteztek az eltérő vagyoni helyzetű emberek számára, különböző értékű és minőségű áldozati tárgyakkal. 

Az általunk feltárt bizonyítékok alapján a balzsamozók kitűnő üzleti érzékkel rendelkeztek: újrahasznosították a kamrákat és többször is eladták a szarkofágokat, hogy a lehető legjobban kihasználják a komplexum lehetőségeit

– mondta Hussein.

A szakértők a kanópuszedényekről és tartalmukról egy orvosi CT-berendezés segítségével háromdimenziós digitális képet alkottak, ez a maga nemében úttörő eljárásnak számít. Hussein és társai hordozható röntgenkészüléket is alkalmaztak, melyek segítségével a múmiákat a saját 2600 esztendős sírjaikban vizsgálhatták meg, minimálisra csökkentve a sérülés veszélyét. Sőt egy háromdimenziós számítógépes modellt is készítettek a föld alatti komplexumról, lehetővé téve a nehezen megközelíthető helységek virtuális rekonstrukcióját.

A síregyüttesben többek közt az alábbi ritka leletek kerültek elő:

Az első aranyozott ezüst múmiamaszk, melyet 1939 óta Egyiptomban találtak – és egyúttal mindössze a harmadik, amely az ország területéről előkerült.

Egy múmia, melyet minden korábbinál több, hat kanópuszedénnyel temettek el – a belső szerveket tartalmazó edények nagy száma a temetkezés egy új formájának megjelenésére utal.

Három múmia, melyeket a rajtuk olvasható feliratok Niut-Shaes papjaiként azonosítanak. 

A felfedezés egy eddig ismeretlen kígyóistennő kultuszára utal. A három pap közös eltemetése azt mutatja, hogy nemcsak egymástól elszigetelt hívekről, hanem egy egész szektáról lehetett szó.

Egy első ránézésre átlagosnak tűnő múmia, melyről az átvilágítás során meglepő dolgot derítettek ki: isteni pozícióban, mellkasán keresztbe tett karokkal temették el, ami az ókori Egyiptomban a fáraók kiváltsága volt. 

A felfedezés azt sugallja, hogy az Ajavet nevű múmia egy magas rangú pap maradványa lehet.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26681





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet