Parázs vita: Tényleg ne járjon családi pótlék annak, aki a nyomorba szül?

2017. június 14., szerda
Gátat lehet-e szabni a rendkívül felelőtlen gyerekvállalásnak? Nektek mi a véleményetek róla?

Joga van-e annak gyereket szülni, aki nyomorban él? A válasz egyértelműen az, hogy igen. Az élethez és a boldogsághoz mindenkinek joga van. Amerikában a boldogsághoz való jog benne van az alkotmányban.

De vajon van-e joga támogatásokat felvenni annak, aki a nyomorba szüli meg, hihetetlenül rossz életkörülmények közé a gyermekét?

Ez már egy igen heves parázsvita évtizedek óta nemcsak hazánkban de szerte a világon.

Magyarországon azonban kifejezetten éles a kérdés, és nagyon is aktuális volt az elmúlt 25 évben. Cikkünkben szándékosan nem vagyunk tekintettel sem etnikai hovatartozásra, sem bőrszínre, mert ez a probléma mindenkit érint, nem csak hazánkban, de Európa-szerte is.

Alapvetően két táborra oszlik a szakemberek és a társadalom ebben a tekintetben. Az egyik tábor azt mondja, hogy gátat kell szabni a felelőtlen gyermekvállalásnak, mert a nyomorban élők még nagyobb nyomorban lesznek, mivel a támogatás nem elégséges, amit a megszületett gyermekekért kapnak.

Ráadásul a rendszer mindvégig arra ösztökéli őket, hogy a szegénységből való kiút egyik lehetséges útvonala a kényszer gyerekvállalás lehet.

Ez pedig eleve nem jól funkcionáló családokat eredményez, rengeteg árvát, intézetben felnevelt gyereket, ami csak terheli mind az államkasszát, mind nevelőszülői rendszert, ahol így is túlkínálat van évek óta.

Akadnak olyan hangnemek is, melyek azt mondják, hogy megoldás lehetne az, hogy 20 éves korhoz kötnék a gyerekvállaláshoz járó családi kedvezményt, amit a gyerekekért kapnának a fiatal szülők.

Forrás: Miskolci Harsona

Mások úgy gondolják, hogy a családi pótléknak csak akkor szabadna járnia, ha nem a nyomorba szül gyereket valaki.

A másik tábor szerint azonban ez egy hihetetlenül nagy és arcátlan diszkrimináció. Ugyanis nincs joga senkinek eldönteni, ki mikor szüljön- vág vissza az ellentábor.

Igen ám, de nem a születésbe szólnának bele, hanem csak egyszerűen nem kapnának támogatást azok, akik 20 évnél fiatalabban, a nyomorba szülnek gyereket. - érvel a másik tábor.

Míg mi azt látjuk, mindkét tábort érveiben van némi igazság, nehéz eldönteni, mi lenne a helyes.

Forrás: Kerekes István

A mélyszegényég tovább mélyülhet, ha azt a kis pénzt sem kapják meg a gyermekeket vállaló szülők. Ugyanakkor ezzel csak a mélyszegénységet növeljük ellentmondásos módon, hiszen egy gyermek normális felneveléséhez nem elegendő az a havi pénz.

Puzsér Róbert egy videóban mesélt arról, hogy szerinte egyáltalán nem humánus az, hogy a társadalom hagyja, sőt, kifejezetten támogatja, hogy egyre több gyermek szülessen meg a nyomorban. Mert ez állami támogatása annak, hogy még több szegény gettó jöjjön létre, és a társadalom legalsó rétege még jobban leszakadjon.

Forrás: 24.hu

"Múlt évben nem szültél gyereket a nyomorba? Nem volt abortuszod sem? Parancsolj, ott a támogatás" - állítja.

Egyet értesz vele? Mi a véleményed ebben a rendkívül érdekes és megosztó kérdésben? Írd meg!

OSZD MEG másokkal is! 

érdekes hihetetlen érdekesség filozófia társadalom


Megtekintések száma: 72488

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet