Párizsi és virsli: kimondták róluk, hogy rákkeltők, ráadásul már kis mértékben is?

2022. szeptember 30., péntek
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének nemrég nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is.

"Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" - mondta Christopher Wild, a kutatást végző lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) igazgatója.

A párizsi is és a virsli is rengeteg aromát tartalmaz, és pont ezek miatt a mesterséges anyagok miatt vesszük meg őket újra és újra, ugyanis bizonyos szintű függőséget okozhatnak az ízfokozók. 

Az egészben az a legijesztőbb, hogy igazából fogalmunk sincsen, hogy ezek valójában hogyan is hathatnak a szervezetünkre.

Ezek az élelmiszerek annak ellenére, hogy húsalapúak, azért tarthatóak el hosszú hetekig, akár hónapokig is, mert tele vannak tartósítószerekkel.

A vákuumcsomagolt termékek a legegészségtelenebbek. Ha néha-néha mégis megkívánsz egy kis felvágottat vagy virslit, akkor válassz inkább a húspult mögül.

A végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, és valószínűsíthető a vörös húsok fogyasztása esetén is 

- állítják a WHO szakértők.

Napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a végbélrák kialakulásának kockázatát. 

A vörös hús esetén 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.

OSZD MEG másokkal is!

egészség rák életmód betegségek élelmiszeripar


Megtekintések száma: 192320

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet