​Parkinson-szindrómát okozhat a koronavírus: itt a figyelmeztetés

2020. szeptember 23., szerda




Egy friss tanulmányban egy COVID-19-es beteg különös esetét mutatják be 

– írja az IFLScience. 

A férfinél nem sokkal a fertőzés észlelése után Parkinson-kórra emlékeztető tünetek jelentkeztek.

Az idegrendszeri rendellenességhez már korábban is kötöttek vírusokat, így az influenza A-t és az Epstein-Barr-vírust, de ez az első alkalom, amikor az új koronavírussal is összefüggésbe hozták.

Az izraeli Asdódi Szamszon Asszuta Egyetemi Kórház csapata által vizsgált 45 éves páciens eleinte a COVID-19 tipikus tüneteit, szaglásvesztést, köhögést és izomfájdalmat tapasztalt. Miután pozitív lett a tesztje, három hétre izolálták egy kórházban, mielőtt el nem tűnt a vírus a szervezetéből.

A férfi több alkalommal remegést vett észre magán, és kézírása is romlani kezdett. Két hónappal később már neurológiai vizsgálatokat folytattak rajta, ezek során pedig megállapították, hogy a beteg Parkinson-szindrómában szenved – ez egy olyan tünetegyüttes, amely a Parkinson-kórra hasonlít. Azóta a férfi állapota tovább romlott.

Érdekes módon a COVID-19 bizonyos jelei, így a szaglásvesztés gyakran előzik meg a Parkonson-kór jelentkezését. Egyelőre nem bizonyított, hogy az izraeli páciens esetében a koronavírus idézte elő az idegrendszeri tüneteket, de nem voltak más ismert rizikófaktorai, amelyek Parkinson-szindrómához vezethettek volna. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a koronavírus egyéb, egyelőre azonosítatlan tényezőkkel együtt járulhatott hozzá az idegrendszeri problémák kialakulásához.


Megtekintések száma: 20619





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet