​Példátlan anyagot fedeztek fel: rejtély, hogy mi

2020. október 16., péntek




Forradalmat hozhat el az energiaiparban egy újonnan felfedezett, szobahőmérsékleten is szupravezetőként viselkedő anyag – írja az MTI. Ez az első olyan anyag, amelynek nem kell lehűlnie ahhoz, hogy elveszítse elektromos ellenállását.

A szupravezetők képesek az elektromos áramot nulla ellenállással vezetni, ez azt jelenti, hogy az elektronok akadálytalanul mozognak anélkül, hogy egyáltalán bármennyit is veszítenének energiájukból. Eddig a szupravezetés feltétele az volt, hogy az adott anyag nagyon alacsony hőmérsékletre hűljön le. Amikor 1911-ben felfedezték a fizikai jelenséget, csak az abszolút nullához (mínusz 273,15 Celsius-fokhoz) közeli hőmérsékleten volt észlelhető. Azóta találtak olyan anyagokat is, amelyek magasabb hőmérsékleten, de még mindig nagyon hideg állapotban szupravezetők.

A szakértők szerint az új felfedezés hatalmas előrelépés a már egy évszázada tartó kutatásban.

Ranga Dias, a New York állambeli Rochesteri Egyetem kutatója úgy véli, a szobahőmérsékletű szupravezetők minden bizonnyal megváltoztatják az általunk ismert világot. Mint mondta, az Egyesült Államokban az elektromos hálózatok az átviteli folyamatok során energiájuk több mint 5 százalékát elveszítik. A veszteség kiküszöbölése akár több milliárd dolláros megtakarítást jelenthetne, és a klímavédelemben is fontos szerepet játszhatna.

A kutatók a szupravezetést egy széntartalmú kén-hidrid vegyületben 15 Celsius-fokon figyelték meg. A tulajdonság azonban csak szélsőségesen nagy, 267 milliárd pascal nyomás alatt jelentkezik. Ez nyilvánvalóan korlátozza a jelenség gyakorlati használhatóságát.

Dias szerint a következő feladat, hogy alacsonyabb nyomáson is létrehozzanak szobahőmérsékletű szupravezetőket, hogy nagyobb mennyiségben is gazdaságos legyen az előállításuk. Ezek az anyagok számos területen felhasználhatók lehetnek, például a lebegő mágnesvasutak technológiájának továbbfejlesztésében, de gyorsabb, hatékonyabb elektromos eszközök létrehozásában is szerepük van.

Segítségükkel társadalmunk szupravezető társadalommá válhat, melyben soha többé nem lesz szükségünk elemekre és akkukra

– mondta Ashkan Salamat, a Nevadai Egyetem munkatársa és a csapat tagja.


Megtekintések száma: 19230





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet