​Péntektől szigorítások jönnek Budapesten! Ezek a szabályok lépnek életben hamarosan!

2020. szeptember 17., csütörtök




A koronavírus-járvány második hulláma miatt szigorodnak a maszkviselési szabályok Budapesten. A maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak majd – döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.

A koronavírus-járvány második hulláma már Magyarországon is kezdetét vette, és más országokhoz hasonlóan itthon is a fővárosban terjed a leginkább az új kór.

Ezért Karácsony Gergely főpolgármester a maszkviselési szabályok szigorítását javasolta, amelyet a testület egyhangúlag támogatott.

A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől élnek az új szabályok.

Ezek lesznek az új szabályok

Az üzleteken és a tömegközlekedési eszközökön kívül a mozikban, a színházakban, a hangversenyeken, a cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében.

A döntéssel egyidőben arra kérik a fővárosi mozik és színházak üzemeltetőit, hogy a maszk nélkül előadásra érkező nézők részére biztosítsanak maszkot.

Ha pedig ezeken a helyeken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

A rendelet kivételként határozza meg az említett helyszíneken való étel- és italfogyasztást.

A maszkviselési kötelezettség ugyanakkor az előadókra nem vonatkozik majd, mivel az nagyban megnehezítené a művészi önkifejezést – írták az elfogadott javaslatban.

Kit büntethetnek meg?

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozását célzó maszkviselési szabályokat.

Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő, közigazgatási bírság kiszabására pedig a főjegyző jogosult.

A fővárosi önkormányzat egyébként már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés – például az orr szabadon hagyása – is a szabály megszegésének minősül.

Rendelkeztek arról is, ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.


Megtekintések száma: 144293





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet