​Pénzéhség és korrupció a Vatikánban: befolyásos bíboros bukott le

2021. január 2., szombat
Angelo Becciu, a pápai állam egyik legbefolyásosabb elöljárója lebukott, nem is akárhogy.

Az esete jól mutatja, hogy ez az egyház, és az egész Vatikán már rég nem a krisztusi ösvényen lépked.

Pénz, korrupció, örömlányok és gyermekmolesztálások!

Lemondott vatikáni tisztségéről és bíborosi rangjáról Angelo Becciu, a pápai állam egyik legbefolyásosabb elöljárója; az MTI sajtóértesülésekre hivatkozva arról ír, hogy távozása hátterében korrupciós ügy áll.

Becciu lemondásáról csütörtök este tájékoztatott a Szentszék szűkszavú közleményében.

Távozását Ferenc pápa elfogadta. A 72 éves Angelo Becciu a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa volt.

Becciu bíboros távozása hátterében a „londoni ügyként” ismertté vált korrupciógyanús ügylet állhat. Becciu lemondása szerinte példaértékű, mivel azt mutatja, hogy a Ferenc pápa vezette Vatikánban „senki sem kivétel, a legmagasabb beosztásúak is bukhatnak”.

Scito professzor úgy fogalmazott, hogy „Bergoglio pápa forradalmat indított a dohos (egyházi) világban”.

Valójában azonban a belső források sok esetben arról számoltak be, hogy a pápa bizony rég tudhattott ezekről.

Külső nyomásra és a hatóságok és újságírók nyomozása hatására volt kénytelen elindítani bizonyos folyamatokat.

A Vatikánban 2019-ben indított és még le nem zárult, „londoni ügyként” ismert korrupciós vizsgálat a pápai állam pénzintézete (Ior) és a vatikáni főrevizor jelentése alapján vette kezdetét.

A vizsgálat tárgyát egy ingatlan képezi, amelyet Vatikán Állam vásárolt London belvárosában kétszázmillió euróért, gyanús pénzügyi tranzakciókkal.

Sajtóinformációk szerint az ügyletet az úgynevezett Péter-fillérekből finanszírozták, vagyis a világ minden részéből a pápai államba érkező adományokból, amelyeket a mindenkori pápa kizárólag jótékony célra használhat fel.

A luxusingatlan megvásárlása idején Angelo Becciu bíboros a szentszéki államtitkár helyettese, vagyis a vatikáni kormányhivatal harmadik legmagasabb rangú vezetője volt.

A bíboros azt állította, nem használták fel adományokat az ügylet lebonyolításakor.

A korrupciógyanús üggyel összefüggésben tavaly felfüggesztették állásából a többi között a szentszéki államtitkárság két vezető beosztású tagját és Pénzügyi Információs Felügyelet (Aif) vezetőjét is. Idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vette, majd szabadlábra helyezte Gianluigi Torzi olasz brókert.

A 72 éves olasz pap végigjárta az egyházi ranglétrát:

Már fiatalon bekerült a vatikáni diplomáciába, 2009 és 2011 között Kubában apostoli nunciusként szolgált, ezután Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár helyetteseként dolgozott 2018-ig.

A bíborosi címről való lemondás ritkának számít a vatikáni szakértők szerint: 1927-ben Louis Billot francia teológus kényszerült megválni főpapi kiváltságaitól, mivel doktrinális kérdésekben összeütközött XI. Pius pápával. 2015-ben Keith Michael Patrick O’Brien bíboros, Edinburgh nyugalmazott érseke mondott le pedofília vádja miatt, és ugyanezért távozott a bíborosi testületből 2019-ben Theodore McCarrick nyugalmazott washingtoni érsek.

A Vatikán és az egyházi befolyásos papok sorra buknak le hasonló, vagy még borzalmasabb ügyekkel, például meleghálózatok működtetésével, vagy gyermekmolesztálással.

Ez az egész remekül mutatja azt, hogy ez a Vatikán már nem a 2000 ével ezelőtt létrejött Vatikán, és már rég nem a krisztusi ösvényen járnak…


Megtekintések száma: 17532

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet