Piramisok: döbbenetes eredményt adott a hőkamerás vizsgálat

2015. november 11., szerda




Hőmérsékleti "anomáliákat" állapítottak meg az egyiptomi piramisok egyes kőtömbjei között.

Jelentős hőmérséklet-eltéréseket állapítottak meg négy Kairó körüli piramis hőkamerás átvilágítása során, a kutatók reményei szerint ezzel közelebb kerülünk a fáraók temetkezési helyeinek megépítése körüli rejtélyek megfejtéséhez - adta hírül kedden az egyiptomi sajtó.

Az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter a gízai Kheopsz-piramis tövében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legalsó kősorok tömbjeinél megállapított "rendellenességek" Kheopsz - más néven Hufu - fáraó temetkezési helyénél voltak a legfeltűnőbbek: egyes blokkok hőmérséklete hat fokkal volt magasabb a mellettük lévőkénél.

piramisok-rejtelye

"Kheopsz ma felfedi nekünk egyik titkát" - jelentette be Mamdúh ed-Damáti szemmel látható izgalommal az ókori világ hét csodájának egyike előtt állva. 

A tájékoztatón egy kivetítőn bemutatott, különböző színek által jelzett hőmérsékleti elváltozásokon túlmenő részletekkel azonban egyelőre nem szolgál. A kutatócsoport egyiptomi vezetője, Háni Hilál is a CBC extra helyi műholdas hírtévének nyilatkozva egyelőre mindössze annyit árult el: "valami van e kövek mögött".

Az egyiptomi, francia, japán és kanadai szakértők által végzett Scan Pyramids projekt keretében a gízai Kheopsz- és Khephrén-piramist, valamint a Kairótól délre fekvő dahsúri tört falú és a vörös piramist vetik alá hőkamerás és részecskedetektoros "szkennelésnek". 

Ezen kíméletes technológiák lényege, hogy lehetővé teszik a régészeti leletek belsejének megvizsgálását, anélkül, hogy azokban kárt okoznának. A projekt a tervek szerint 2016 végéig tart.

2000-eves-piramisok

Jean-Claude Barré francia szakértő szerint a piramisok belsejében további pontokon is észlelni hőmérsékletbeli eltéréseket, de egyelőre kérdéses, hogy ezeknek geológiai vagy statikai okai vannak. Utóbbi azt jelentené, hogy az említett pontok mögött üregek, szobák vagy folyosók lehetnek.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter szorgalmazta építészeti szakértők részvételét is a piramisok titkainak felfedésében.

Az infravörös hőkamerás technikát alkalmazzák egy másik projektben is, amely során egy brit régész, Nicholas Reeves azon elméletét próbálja bebizonyítani, hogy Tutanhamon fáraó sírjában létezik egy másik temetkezési kamra, ahová a fáraó anyját, Nofertiti királynét temették. 

A felső-egyiptomi Luxorban folyó vizsgálatot az egyiptomi műemlékvédelmi tárca, a Kairói Egyetem műszaki tanszéke és a párizsi Heritage Intézet szakemberei közösen végzik.

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye.

rejtély rejtélyek egyiptom


Megtekintések száma: 22781





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet