Pofátlan módon húzza le a Rákgyógyszer Alap a betegeket és az adófizetőket?

2017. június 3., szombat
A gyógyulás reménye nem lett nagyobb, de a gyógyszeripar profitja igen. Az egészségügy halálgyárának fogaskerekei közé néztünk.

Minimum megbotránkoztató dolgok derültek ki nemrég a Rákgyógyszer Alapról, melynek az lenne a funkciója és szerepe, hogy a különféle - főleg új - rákgyógyszerekhez biztosítson nagyobb hozzáférést.

A gyógyszerek nagy része megbukott, elköltöttek egy csomó pénzt, és sem a betegek egészségügyi állapota, sem pedig a túlélési időartam nem nőt jelentősen. Ellenben a gyógyszeripari pénzek kasszája jelentős mértékben gyarapodott.

Mindemellett már az is felmerült, hogy az egész csak egy hatalmas sikkasztás.

A Rákgyógyszer Alap (CDF) 2010 és 2016 között működött és több mint 340 milliárd forintos tőkéjével drága újfajta rákgyógyszereket tett elérhetővé a betegek számára, amiket általában nem fedez az egészségügy.

Ez mind szép és jó is lenne, és elsőre valóban nagyon jól is hangzik.

De már az indulása pillanatában is megkapta azokat a vádakat, mint az összes Rákgyógyszerekkel és azok biztosításúval, kutatásokkal kapcsolatos kezdeményezések, miszerint ezek gyakorlatilag csak fantomszervezetek, melyeknek célja egyes gyógyszeripari pénzek tisztára mosása, vagy a "fogyasztók", azaz rákbetegek pénzének beinjektálása.

Noha közvetlenül nem a betegek zsebéből vették ezt a pénzt ki, hiszen ez az alap segített hozzájutni a gyógyszerekhez, de végső soron ez az államkasszából tűnt el, így megint csak a polgárokkal, azaz közpénzzel fizettek az emberek azért, hogy ez a rengeteg pénz a gyógyszereket gyártó cégek kasszájába vándoroljanak.

Gondoljunk csak bele. Létrehoznak egy alapot, közpénzből. Azaz akár a mi pénzünkből. Ezt pedig átfolyatják rákos betegek rendszerén keresztül az egészségügybe.

Ez eleve döbbenetesen megbotránkoztató. Sokak szerint a rákgyógyszerek folyamatos, reményszintű köztudatban való lebegtetésére azért van szüksége az onkológia iparágának, hogy meglegyen a megfelelő időszakos tőkeinjekció, és a sikeres negyedévi jelentés.

Az új eredmények egyébként találták, hogy a 29 gyógyszer közül csak 18 volt képes meghosszabbítani a betegek várható élettartamát.

Azonban ez a meghosszabbodás csak átlagosan 3 hónap volt, de gyógyszertől függően lehetett kevesebb mint 1 hónap vagy akár 15 hónapnál is több. Azonban amikor a tudósok a mellékhatások által okozott életminőségbeli romlást is figyelembe vették, a gyógyszerek nagy része megbukott.

"Azt a következtetést vontuk le, hogy a CDF nem hozott jelentős hasznot sem a betegeknek sem pedig a társadalomnak" – írták a tanulmányban.

Az is nagyon gyanús jel, amit a tanulmány felvetett: nem értik, miért csakis a rákgyógyszerekre korlátozódott ez a hihetetlen szintű támogatás, ás alap kezdeményezés.

A szervezetet nemrég egy másik, sokkal szaltózottabb szervezet vette át, miután egyre többen felfigyeltek a nagy hiányosságokra, és furcsa ellentmondásokra, és az azok mögött húzó piaci érdekekre.

A Rákkutató Intézet munkatársa, Paul Workman szerint nagyon jó lépés, hogy az eredeti Rákgyógyszer Alap megszűnt és átalakult, ugyanakkor sokan aggódnak, mert szerintük csak annyi történt, hogy a szervezet új név alatt fut, sokkal jobban figyelve arra, hogy az adófizetők és a betegek meglopása ne folyjon ennyire látványos szinten.

OSZD MEG másokkal is!

összeesküvés egészség rák rákkutatás rákgyógyszer feltáró gyógyszerlobbi gyógyszeripar gyógyszermaffia


Megtekintések száma: 200272

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet