​Pokoli égitestet fedezett fel a NASA: legalább kétszer annyi idős, mint a Föld

2022. április 13., szerda




A NASA űrszondája egy olyan ősi bolygót fedezett fel egy Naprendszerben, aminek felszínén elképesztő forróság uralkodik.

Egy szuperföldet azonosítottak a NASA TESS űrszondájával a Tejútrendszerben. A hatalmas kőzetbolygót a hawaii Keck Obszervatórium igazolta.

A Tejútrendszer egyik legősibb csillaga közelében található a TOI-561b névvel ellátott objektum, ami szakértők szerint körülbelül fél nap alatt képes megkerülni a csillagát 

- áll a CNN oldalán.

A forró bolygóA vizsgálatok szerint az úgynevezett exobolygó felszíne elképzelhetetlen forró lehet, feltehetően 1700 Celsius-fokon izzik a planéta - állítja Stephen Kane, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem egyik munkatársa.

Annak ellenére, hogy az újonnan felfedezett égitest háromszor akkora, mint a Föld, sűrűsége mégis a bolygónkéhoz hasonló. 

A TOI-561b a spirálgalaxis vastag korongjában fekszik, ahol olyan csillagok találhatóak, amik kevés nehéz elemet tartalmaznak. 

Ez azért van, mert olyan régen alakult ki ez a rész, amikor még sokkal kevesebb nehéz elem volt megtalálható az univerzumban.Lauren Weiss, a Hawaii Egyetem szakértője szerint a TOI-561b az egyik legősibb kőzetbolygó, amit valaha felfedeztek.

Ez azt jelenti, hogy az univerzum keletkezése óta folyamatosan alakulnak ki égitestek.

A jelenlegi tudományos nézetek úgy tartják, hogy a világegyetem körülbelül 12 milliárd éves lehet, az újonnan felfedezett bolygó pedig 10 milliárd éve születhetett meg. 

Belegondolni is nehéz, milyen régen keletkezett ez a forró égitest, ha figyelembe vesszük, hogy az egész Naprendszer kora 4,5 milliárd év.

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. 

A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 25490





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet