Politikai és gazdasági zűrzavar? Az USA a NATO-ból való távozás felé hajtja Erdogant, Oroszország pedig visszavág

2018. augusztus 18., szombat
Mi lesz ebből?

Oroszország készen áll, hogy megnyissa a Fekete-tengeren a Krím-félsziget és Törökország közötti hajóforgalmat és személyszállítást.

A kikötők és szolgáltatások készen állnak, kényelmes feltételeket biztosítanak az elkövetkező együttműködéshez, már csak a partnerek döntésére várunk és az együttműködés aláírására.” 

– Alekszej Volkov a Krími Kikötő igazgatója.

Tény, hogy Törökország többször változtatta már álláspontját a Krímmel kapcsolatban, mivel Ankarának fontos az Ukrajnával való kereskedelem és jó viszony.

Ankara nem kap Ukrajnától jelentősebb gazdasági előnyöket, de az ukrán tényező mégis fájdalmas pont és destabilizáló tényező az Oroszországgal való kapcsolatokban.

A választás egyértelmű Erdogán számára, ha dönteni kell Ukrajna vagy Oroszország között: Moszkva mind stratégiailag, mind gazdaságilag ígéretesebb partner.” – mondta el Alekszej Obraztsov, az Ázsiai és Afrikai Tanulmányok Gazdasági Egyetemének vezető kutatója.

A török vezetés arra a következtetésre jutott, hogy Ukrajna egy bukott állam és ennek megfelelő attitűdöt is mutat felé.” – tette hozzá.

“Az USA egyenesen abba az irányba hajtja Törökországot, hogy kilépjen a NATO-ból és Oroszországgal, Kínával üzleteljen.” – mondta Marc Faber.

A legnagyobb ütőkártya Törökország számára az országban található számos NATO bázis léte. Hosszútávon Törökországnak és Erdogánnak két lehetősége van:

1. Közelebb kerül Európához és marad a NATO-ban, vagy

2. Csatlakozik a Shanghai – együttműködéshez.

“Ez egy olyan lehetőség, ami mindenképp adott Erdogán előtt és szerintem Trump nem érzékeli, hogy ez mennyire valós opció.” – tette hozzá.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen bizarr politika gazdaság


Megtekintések száma: 24807

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet