​Putyin: kérdezzék meg a közel-keleti embereket, hogy a NATO szigorúan “védelmi” szövetség-e

2022. március 4., péntek
Putyin kitálalt arról, hogy a NATO mi is valójában…?

A katonai szövetség nem mindig a sajátjainak védelmével foglalkozik – mondta az orosz elnök

Annak ellenére, hogy a NATO ragaszkodik ahhoz, hogy egy védekező szervezet, az Egyesült Államok vezette katonai koalíció nem mindig viselkedett így

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, példaként említve az afrikai, ázsiai és közel-keleti beavatkozásokat.

Emmanuel Macron francia elnökkel hétfőn tartott közös sajtótájékoztatóján Putyin a NATO ukrajnai és grúziai bővítésének lehetőségét kommentálta, amelyet Oroszország határozottan ellenez, arra hivatkozva, hogy az veszélyt jelent nemzetbiztonságára.

“Szeretném megjegyezni, hogy megpróbálják megnyugtatni Oroszországot, mint korábban, azzal az érveléssel, hogy a NATO egy békés és szigorúan védelmi szervezet, egy szigorúan védelmi szövetség”

– mondta Putyin.

“Hogy ez mennyire igaz valójában, azt számos kormány polgárai saját tapasztalatukból tanulhatták meg. Irakra, Líbiára, Afganisztánra és a Belgrád elleni – az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciója nélküli – nagyszabású hadműveletekre gondolok.

Ez természetesen nagyon távol állt attól, amit egy békés szervezet tenne”.

Nyugati tisztviselők és a média már hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy Oroszország inváziót tervezhet Ukrajnába, amit Oroszország többször is tagadott.

Decemberben Moszkva egy sor biztonsági javaslatot küldött az Egyesült Államok és a NATO vezetőinek, amelyben garanciákat kért arra, hogy a koalíció nem terjeszkedik Ukrajnában vagy Grúziában, két olyan országba, amelyek szomszédosak Oroszországgal.

Januárban a két fél képviselői többször is találkoztak Európában, hogy a de-eszkalációról tárgyaljanak.

A múlt héten kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy a nyugati vezetők hivatalosan elutasították a NATO bővítésének korlátozását, Jens Stoltenberg főtitkár pedig korábban újságíróknak azt mondta, hogy a koalíció “védekező szövetség, és nem törekszünk konfrontációra”.

Moszkvai tisztviselők azonban azt állítják, hogy Ukrajna NATO-ba való felvétele növelné az Oroszország és a Nyugat közötti háború valószínűségét.


Megtekintések száma: 19395

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet