Rábukkanhattak az Ószövetség talán legtitokzatosabb rejtélyére

2017. január 3., kedd




Egy dél-izraeli felfedezés megoldhatja a nagy Bibliai rejtélyt.

A Biblia mint történelmi dokumentum

A Biblia mind a mai napig az egyik legnagyobb viták tárgyát képező történelmi és vallási dokumentum a világban.

Éppen ezért az is igaz rá, hogy rengeteg legenda, különféle mendemonda, vagy szóbeszéd kering vele kapcsolatban.

A tartalmát is sokszor kielemezték már, és míg egyesek azt gondolják, hogy titkos kódokat tartalmaz a világvégét illetően, mások úgy gondolják, hogy csak történelmi események erősen kiszínezett összefoglalója.

Az azonban tényleg elvitathatatlan, hogy egy nagyon fontos, és meghatározó dokumentuma az emberiségnek.

A Biblia egyik legnagyobb rejtélye

Most pedig a Biblia egyik legnagyobb rejtélyére is fény derülhet, ugyanis egy új felfedezés közelebb viheti a régészeket a megoldáshoz.

Ugyanis a filiszteusok titokzatos népének eredetére eddig senki sem jött még rá, mert a Biblia nem tesz egyértelmű utalásokat rá, csak ködös kontextusokat.

Az Askelón régen egy ősi filiszteus város volt a feljegyzések szerint a 7. és 12. század között. Ennek a városnak a falain kívül bukkantak rá egy nagy kiterjedésű temetőre.

Hasonlót ne is találtak még soha ezelőtt. Ezért ez a felfedezés most alapos löketet adhat a filiszteusok rejtélyének megválaszolására

Egy évszázad alatt azért némi információval már gazdagodtunk a filiszteusokat illetően. Többek között öt egykori városukat azonosították a régészek, és találtak a kultúrájukhoz köthető leletet is.

Azonban a temetkezési szokásaikhoz köthető sír mindössze néhányat találtak. Így gyakorlatilag teljes titokban maradt az eredetük. A nemrég feltárt, 211, Kr. e. 8-11. századi emberi maradványt tartalmazó temető feltárásával azonban lehetővé vált a régészek számára, hogy válaszoljanak a filiszteusok eredetére vonatkozó kérdéskre.

Megoldódhat a titok

A filiszteus központokban feltárt temetők hiánya egészen eddig a felfedezésig nem tette lehetővé, hogy pontos képet fessenek az ókori nép temetkezési rítusairól.

Ugyanis ezek a rituálék közelebb vihetnek minket a népcsoport eredetének megfejtéséhez, és egy hatalmas előrelépés lenne a filiszteus kutatásokkal kapcsolatban.

A filiszteusok az Ószövetség leghírhedtebb „gazemberei” közé tartoznak. Az Ótestamentumban hangsúlyozottan „körülmetéletlenekként” megjelenő, az izraelitákkal folyamatosan hadakozó, és egy időre még a Frigyládát is megkaparintó nép a Bibliában is számtalan alkalommal van említve.

Sok régész úgy gondolja, hogy kapcsolat lehet a tengeri népekkel, azokkal, melyeknek titkos csoportja a Földközi-tenger partvidékén hatalmas fosztogatásokatt csapott a Krisztus előtti 12.-13. században.

Egy III. Ramszesz fáraó thébai halotti templomában található dombormű, amely az uralkodó Kr. e. 1180 körül a tengeri népek ellen vívott csatáját örökítette meg, számos törzs nevét, többek között a jellegzetes fejfedőt és szoknyát viselő nép nevét is felsorolja. Ezekről tartják úgy, hogy a filiszteusokkal lehetnek azonosak.

Pont ebben az időben telepedhetett le ez a népcsoport Askelónban, ahol a filiszteusok egyik fellegvára volt abban az időszakban, így a Bibliai rejtély úgy tűnik, lassan megfejtésre kerül.

A kutatóknak és régészeknek persze még sokat kell kutatniuk, és alaposan rendszerezniük kell a talált leleteket, de jelenleg minden jel arra mutat, hogy megvan a rejtélyre a válasz.

rejtély rejtélyek vallás jézus isten történelem biblia


Megtekintések száma: 78722





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet