Ragadozó féreg terjed Európában: komplett fajokat irthat ki! Idő kérdése, hogy itt is megjelenik!

2020. március 19., csütörtök
Egy ragadozó laposféreg terjed gyors ütemben kontinensünk nyugati részén, a lebontásban kulcsfontosságú szerepet játszó puhatestűeket pusztítja. Nem tudjuk, hosszabb távon milyen károkat okoz, de hatása mindenképpen negatív, magyarországi megjelenése pedig valószínűleg csak idő kérdése.

Az ember által behurcolt, idegenhonos fajok komoly problémákat okoznak világszerte. Sőt, helyenként ökológiai katasztrófával fenyegetnek, amint kiszorítják élőhelyükről az őshonos növényeket és állatokat, illetve ragadozóként utóbbiakat felfalják. Itthon ezt ma még szűkebben mérve kapjuk, talán ezért is kíséri egyre mérsékeltebb felháborodás a márványospoloskák őszi beköltözését, és mintha a harlekinkaticáknak is megbocsátanánk több hazai faj eltüntetését.

Az újonnan megjelent három szúnyogfaj viszont veszélyes kórokozók terjesztésére képes, és senki nem kíván kaktuszok közt botorkálni, vagy prérifűben sétálni a magyar rónán. A már megjelent inváziós fajok listáját hosszan sorolhatnánk, ám francia kutatók most egy újabb aggasztó lény felbukkanásáról adtak hírt:

egy ragadozó laposféreg terjed gyors ütemben kontinensünk nyugati részén, a lebontásban kulcsfontosságú szerepet játszó puhatestűeket pusztítja.

Hazai felbukkanása feltehetően csak idő kérdése, Dr. Páll-Gergely Barna biológust, az ATK Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársát és Csuzdi Csaba professzort, az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének oktatóját kérdeztük, mivel állunk szemben.

Szárazföldi ragadozó

Az állat rendszertanilag a laposférgek törzsébe tartozik, ezen belül pedig az úgynevezett planariák közé, latin neve Obama nungara. 

Nem az amerikai elnökről nevezték el, hanem tupi, vagyis egy brazíliai indián nyelven az oba levelet, a ma állatot jelent, tekintettel levélhez hasonló alakjára. Magyar neve nincs, de miért is lenne egy Dél-Amerikában honos, mindeddig csak ott előforduló talajlakó kis puhatestűnek?

A közeli jövőben azonban jó eséllyel testközelből fogjuk megismerni, Páll-Gergely Barna ezért – utalva arra, hogy az Európában megtelepedő állományt argentínai populációból hurcoltuk be – az argentin planária elnevezést javasolja, magunk között pedig szólíthatjuk ragadozó laposféregnek.

Szárazföldi, ragadozó életmódot folytató fajról van szó, közeli rokonai Magyarországon nincsenek. Itthon a planáriák rendjébe tartozó fajokkal legfeljebb hegyi patakokban találkozhatunk, szárazföldi planáriák előfordulása eddig csak a trópusi területeken volt ismert

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

Az argentin planária 5–8 centiméteresre nő, és amint a fotókon is látszik, leginkább piócára hasonlít. Minden bizonnyal élő növények földlabdáiban érkezett az öreg kontinensre, sajnos azt kell mondanunk, jól bevált recept szerint: az apró peték sokáig képesek túlélni extrém száraz, hideg vagy meleg környezetben is, megfelelő körülmények közé érve pedig kifejlődnek.

A szárazföldi planáriák közt egyébként találunk igazi nehézfiúkat is, egyes fajok egyedei elérik a 30–40 centit, mások az egy méternyi testhosszt.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 5994

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet