Rájött a tudomány, miért leszünk éhesek a sok alkohol után

2017. január 12., csütörtök




Megvan a tudományos válasz arra, hogy miért tör ránk hatalmas éhség egy átmulatott éjszaka után.

Végre meglehet a válasz arra, amit senki sem tudott biztosra. Félre értés ne essék, már régebb óta sejtik, és több különféle magyarázat van arra vonatkozóan, hogy az ember miért lesz farkaséhes alkoholfogyasztást követően, de minden kétséget kizáróan most sikerült először bizonyítani.

Ugyan egereken kísérleteztek, de a londoni Francis Crick Institute kutatóinak eredménye eddig a legjobb válasznak tűnik a kérdésre.

A kutatók végre meg tudták vizsgálni ezt a bonyolult folyamatot. Arra jutottak, hogy az agy ilyenkor azt a parancsot kapja a szervezettől, hogy éhes legyen. Legalábbis nagyon leegyszerűsítve ez a helyzet.

A kísérletben egyszerre teszteltek józan egereket és olyanokat is, akik valamennyi alkoholt kaptak. Azt vették észre, hogy az ittas egerek többet esznek józan társaiknál.

Mivel az Agrp agysejtre gyanakodtak a kutatók, néhány ittas egérnél blokkolták az említett neuront, majd azt vették észre, hogy azonnal olyan normálissá vált az ittas egerek étvágya, mint a józanoké.

Az Agrp egy olyan agysejt ami azért felel, hogy kiváltsa az éhségérzetet, és az állatokon végzett kísérletek szerint ez felelős az egész folyamatért.

Az alkohol ugyanis valami miatt - ez még nem tiszta - aktivizálja ezt az agysejtet, ami működésbe lépve elküldi a jelet, hogy éhesek vagyunk, holott az alkohol miatt már rengeteg kalória van bennünk, és sokszor a gyomrunk is tele van már nassolt ételekkel.

Ezért mikor sokat iszunk, vagy átmulatunk egy görbe estét, gondoljuk végig, hogy ha éhesek leszünk, valójában nem vagyunk éhesek, csak a szervezetünk, és ez a speciális agysejt próbál minket becsapni.

tudomány egészség emberi test egészség megelőzés


Megtekintések száma: 56987





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet