Rájöttek, miért terjed újabb a fiatalok körében a végbélrák

2017. március 9., csütörtök




Kíváncsi vagy, mi okozhat fokozott kockázatot az új kutatások szerint? Olvasd el a cikket!

Ez pedig valószínűleg a kóros elhízásnak köszönhető, de egyéb tényezőket sem zárhatunk ki.

Érdekes tanulmány látott napvilágot a Journal of the National Cancer Institute oldalán, amelynek alkotói a vastag- és végbélrák terjedésére hívják fel a figyelmet. Az összesített számok ugyan évtizedek óta csökkenést jeleznek, ezt azonban ma már ellensúlyozza a fiatalok körében észlelt nagyobb gyakoriság.

A vastag- és végbélrák esetében a diagnózisok és a halálesetek száma 1975 óta folyamatosan csökken az Egyesült Államokban.

A trend alapján ebben az évben mintegy 140 ezer embert diagnosztizálnak majd, a korábban ebbe a csoportba bekerülő személyek közül pedig nagyjából 50 ezren halnak majd meg a betegség következtében.

Amíg négy évtizeddel ezelőtt 100 ezer emberből 60-nál észlelték a rák ezen formáját, addig mára ez lecsökkent 37-re, a jelek azonban arra utalnak, hogy a szűrés alsó korhatárát lejjebb kell vinnünk, a rendszeres kolonoszkópia (vastagbéltükrözés, amely már korai stádiumban jelezheti a betegséget) elvégzése pedig a 40 év körüliek számára is fontos szempont lehet.

A tanulmányban kiemelik a 20 és 40 év közötti korosztályok érintettségét, itt ugyanis gyors (évente 3 százalékos) növekedést regisztráltak.

Ez részben magyarázható a jobb szűréssel, de ennél valószínűleg sokkal fontosabb a helytelen életmód, amely a kevés mozgásban, a túlzott alkoholfogyasztásban, a feldolgozott ételek népszerűségében, valamint a rostok alacsony arányában mutatható ki.

Érdekes példaként említik meg, hogy a japán fiatalok körében ez egyáltalán nem tapasztalható, kivéve azon személyeket, akik az USA-ba emigrálnak és átveszik az ottani életmódot, szokásokat.

Potenciális forrásként jelenik itt meg továbbá az anális közösülés, valamint a humán papilloma vírus (HPV), bár a kutatók szerint az életmódon van a hangsúly.

Lehetséges ellenintézkedésként említik meg a szűrési korhatár alacsonyabbra szállítását, valamint a korai tünetek széles körben való ismertetését, mint a székelés által sem enyhített teltségérzet és a rektális vérzés.

Forrás: sg.hu

egészség rák rákkutatás egészség megelőzés rákmegelőzés


Megtekintések száma: 206470





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet