Rákkeltő anyagokat találtak a talajvízben Gyömrőn!

2016. október 29., szombat




Figyeljen mindenki oda, mert veszélyes anyagokat találtak Gyömrőn, melyek bizonyítottan rákkeltőek! A határértéket több százszorosan meghaladó szennyezésekről van szó!

Hihetetlen, hogy ilyen 2016-ban megtörténhet Magyarországon. A Greenpecae Magyarország számolt be az esetről, ami azonnal nagy visszhangot kapott, és több portálon és a médiában is megjelentek az ezzel foglalkozó hírek.

Egy vizsgálat derített fényt arra, hogy az egészségügyi határérték feletti szennyeződés jelen van a város talajvizében, és képes rákos megbetegedést is okozni.

És ez még nem minden. A vinil-klorid mennyisége a határérték több tízezerszeresét is elérte, ez pedig szintén egy nagyon erősen rákkeltő anyag.

A gyömrői vegyi üzem volt munkatársai arról is beszéltek, hogy elásott veszélyes vegyi hulladékok vannak a földben, ezek egy része okozhatta ezt az iszonytató mértékű mérgezést a talajvízben.

A PEVDI, azaz a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat legnagyobb, gyömrői gyárának az elhagyatott, veszélyes hulladéka okozhatta a szennyezést.

Rejtélyes, és az ügyhöz kapcsolódó módon az üzemben júliusában szennyezéssel járó baleset is történt: kirepedt egy szabálytalanul tárolt 1000 literes hordó, melyből maró, irritáló hatású butil-akrilát gőz jutott ki a környezetbe.

Akkoriban odáig fajultak az események, hogy 250 embert telepítettek ki, persze csak ideiglenesen. Az esetet követően természetesen felülvizsgálatok egész sora zajlott le, amitől féltek az üzemben, mert mindenki tisztában volt vele, milyen mocskos dolgok mennek arrafelé.

Nem is kellett túl sokáig várni, kiderült, hogy a szomszédos lakókertek kútjaiban az emberi rákkeltő benzol a határérték 4,1-szerese, a szintén rákkeltő, mérgező triklór-etilén a 12-szeresében volt jelen.

Kiderült, hogy a szennyezést a PEVDI-telep vegyszerekkel teli talaja okozhatta. 2011-ben tovább gördült az ügy, amikor az önkormányzat azt jelentette be, hogy az összes veszélyes hulladékot megtalálták, és eltávolították egy biztonságos, meg nem nevezett helyre.

Csak később derült ki, hogy mégis maradtak szennyezési források a telep területén. Az azonban nem világos, hogy szándékosan nem távolították el ezeket a szennyezési forrásokat, vagy az önkormányzat tényleg nem találta meg ezeket.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Simon Gergely a Greenpeace vegyi anyag szakértője elmondta a Greenpeace Magyarország az eset kivizsgálását kéri a Pest Megyei Kormányhivataltól.

Részletes tényfeltárást és felmérést az üzem területére és az azon kívül esetlegesen érintett további területekre vonatkozóan, hogy pontosan megismerhessék a szennyeződéseket.

Valamint igénylik a talaj és a talajvíz megtisztítását a szennyezőktől. Hogy ez most ténylegesen meg fog-e történni, azt nem tudni, de reménykedhetnek benne a helyiek, hogy most minden a lehető legnagyobb profizmussal fog lezajlani.

Sokan ugyanis azt gyanítják, hogy itt nagy mutyik voltak a háttérben, és valójában az önkormányzat is csak terelte a kérdést, és próbálta hárítani a felelősséget.

Az eltakarítás ugyanis pénzbe került, méghozzá sok pénzbe. Egyes elképzelések szerint pedig ezt a pénzt meg akarták spórolni.

Hogy merre folyik tovább az ügy, azt csak a jövő szabhatja meg.

magyarország egészség hazánk


Megtekintések száma: 41622





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet