Rákkeltő dolgok, amiket valószínűleg te is használsz a hétköznapokban

2016. november 24., csütörtök
Íme, néhány olyan dolog, amiről nemrég kiderült, hogy erősen rákkeltő lehet, a legtöbb ember hétköznapjaiban mégis jelen vannak.

Ma már az ember a rákbetegségek árnyékában éli le az életét. Már ha van olyan szerencsés, hogy le tudja élni. Egy riasztó statisztika szerint ugyanis valamilyen módon minden harmadik ember kapcsolatba lép valahogyan a daganatos megbetegedésekkel.

Sokan nem tudják, mennyi rákkeltő anyaggal találkoznak a hétköznapjaik során, pedig ezek mérséklésével, elkerülésével saját életünket menthetjük meg.

Golyós dezodorok

A tudományosan bizonyított tény, hogy nemrégiben felfedezték, hogy a dezodorok elemeként is használt parabének képesek utánozni az ösztrogén hormon egyes hatásait. Rengeteg rákos nő szövetmintáit elemezték, és szinte mindegyikben megtalálták a parabéneket.

Sőt, még olyan nőknél is jelen volt, akik soha nem is érintkeztek dezodorral, legalábbis ezt állították. Ez utóbbi azért nagyon aggasztó, mert felveti annak a lehetőségét, hogy a dezodorok káros hatással lehetnek azokra is, akik a dezodort használók környezetében tartózkodnak.

Ásványvizek műanyag flakonjai

Hiszed vagy sem, egyre több kutatás mutatja ki, hogy a műanyag ásványvizes pet palackok oldalából különböző vegyi anyagok tudnak kioldódni napfény hatására, amik igencsak károsak a szervezetünkre.

Elég csak arra gondolni, hogy a nyári forróságban hányszor visszük az utcán, vagy a kocsiban az ásványvizünket, amit akár egész nap kortyolgatunk. Ha felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag jut a vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tartjuk. Ezek a káros anyagok pedig hormonális zavarokat és rákot is okozhatnak. A hipermarketek raktáraiban akár hetekig, vagy hónapokig állhatnak az ásványvizes palackok a melegben.

Babaápoló szerek

Ez a babás szülőknek nagyon riasztó lehet első hallásra, de sajnos igaz. Egyes babaápolási szerekben ugyanis lehetnek rákkeltő anyagok. Az ember már gyerekkorától kezdve ki van téve ezeknek a külső, vegyi hatásoknak. Talán nem véletlen, hogy annyi fiatal rákos gyermek van napjainkban.

Amelyik lanolint tartalmaz, általában peszticid is van, ami pedig a rovarirtók egyik alapanyaga. Ilyen káros szerekkel találkozhat babánk már az élete első heteiben.

Mikrohullámú sütő

Ma is megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire lehet rákkeltő a mikrohullámú sütő használata, de sokak szerint nagyon is káros.

Több tanulmány is bebizonyította, hogy valóban lehet ebben valami, a mikrohullámú sugárzás ugyanis nem csak felmelegíti az ételt, hanem molekuláris szerkezetét is megváltoztatja. Az így szervezetbe jutó étel vagy ital módosított, sejtszinten degenerálódott, ami a rák melegágya.

Mobiltelefon

A mobiltelefon és a rák kapcsolatát mára szintén bebizonyították. több, egymástól független kutatás mutatta ki egyértelműen, hogy a mobiltelefon használat és a rák sokszor kéz a kézben jár.

A kutatásban patkányokon tesztelték a mobilok által általánosan kibocsátott rádiófrekvencia hatását. A vizsgálatok után az állatok szervezetében agy- és szívtumorokat találtak, aminek kialakulásához az orvosi szakértők elemzése szerint egyértelműen a rádiófrekvencia vezetett. A két éven át tartó kutatás során 2500 patkányt figyeltek meg a tudósok.

Használt olaj

A mai magyar társadalomban sokan sütnek használt olajjal. Tegyük a szívünkre a kezünket, valószínűleg mi is sütöttünk már többszörösen felhasznált olajjal, pedig nem lenne szabad, ez ugyanis erősen rákkeltő.

A használt olajban káros anyagok szabadulnak fel újra használat során. Ezért mondják sokan, hogy a sült krumpli fogyasztása rákkeltő. Nem a krumpli maga a rákkeltő, hanem a sütés, így a megsült krumpli rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása valóban növelheti a kockázatot.

Teflon serpenyők

Ez főleg az erősen elhasznált, már kopásban lévő teflon serpenyőkre igaz, de sok tanulmány rámutat arra, hogy a teflon alapvetően egy erősen rákkeltő anyag, így ha egy vadiúj teflon serpenyőben sütünk, ugyanúgy veszélynek tesszük ki magunkat, mint mikor dohányzunk.

A már kopó serpenyőből látható részecskék juthatnak be az ételbe, amit a szervezetünkbe juttatunk, míg az újak esetében nano részecskék juthatnak be az ételbe.

egészség rák egészség megelőzés


Megtekintések száma: 53018

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet