Rákkeltő műanyag keletkezik a sült krumpliban! Nagyon legyünk résen, az egészségünk a tét!

2017. december 12., kedd




Sokan még mindig nincsenek vele tisztában, mekkora a baj!

Mára teljes mértékben, minden hitelt érdemlően bebizonyította a tudomány, hogy a krumpliból olyan anyagok szabadulnak fel sütés során, melyek egyértelműen rákkeltők.

Egy bizonyos anyag különösképpen megnöveli a tumorok, daganatok kialakulásának kockázatait, és ennek a veszélynek mi nap mint nap kitesszük magunkat.

Nemrég az EU is hozott egy rendeletet, akkora a baj, ugyanis sürgősen csökkenteni kell egyes termékekben az akrilamid tartalmat.

Az akrilamid ugyanis a sütés során rendkívül mérgező anyaggá válik, és a szervezetbe bejutva megindíthatja a rákos sejtek burjánzását. Sőt, gyakorlatilag ezt minden élő és egészséges emberben megteszi, minden egyes fogyasztás alkalmával.

Azonban az egészséges emberek immunrendszere letudja küzdeni az első rákos sejteket.

Bizonyos esetekben azonban rés keletkezik a pajzson, ekkor indul meg a rák igazi burjánzása és megtelepedése a szervezetben.

Az akrilamid a poliakril típusú műanyagok monomerje, és olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak.

Lényegében műanyagot eszünk, ráadásul jelen legjobb tudásunk szerint az élelmiszerekben előforduló akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoport tekintetében.

A veszélyes akrilamidot svéd kutatók azonosították először az olyan erősen sütött szénhidrátokban, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények.

Azonban van egy módja, hogy tegyünk ellene, és ne kelljen lemondanunk a sütés öröméről, de ezzel is nagyon vigyázni kell!

A kutatások kimutatták, hogy a főzött ételekben azonban nem fordul elő, és 140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése. Ha magasabb a hőfok, akkor erőteljes mértékben keletkezik ez az anyag, és károsítja egészségünket.

A csipszek esetében a legtöbb gyártó már kiküszöbölte a veszélyt többek között azzal, hogy áttért az úgynevezett vákuumfritőz technológiára. Ez azonban nem minden termékre igaz.

2018 áprilisától lesz teljes mértékben kötelező minden élelmiszerben csökkenteni ennek mértékét.

Ezek a legtöbb akrilamidot tartalmazó tételek, amiket addig is érdemes minimalizálni, vagy elkerülni:

  • Friss krumpliból készült hasábburgonya;
  • egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom;
  • snack ételek, sós kekszek;
  • burgonyapépből készült termékek;
  • kenyér;
  • reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével);
  • finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet, stb.)

OSZD MEG másokkal is!

tudomány orvostudomány életmód egészség megelőzés .egészség


Megtekintések száma: 177976





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet