Rákos áttétek kutatásában értek el áttörést magyarok: vilgászenzáció jöhet

2022. szeptember 30., péntek




Meglehet a rák Achilles-ina?

Az ELTE fehérjekutatói, Dr. Nyitray László, az ELTE Biokémiai Tanszék vezetőjének kutatócsoportja az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjainak megismerését, működésük megértését tűzte ki célul. 

Eredményeik – melyeket a rangos a FEBS Journal legutóbbi számában jelentettek meg – segítenek tisztázni ezen fehérjék szerepét a krónikus gyulladások és daganatos áttétek kialakulásában, valamint

újabb lehetőségek nyílnak meg a melanóma, a reumás artritisz vagy a szöveti fibrózisok diagnózisában és terápiás kezelésében.

Az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád sejtjeinkben betöltött pontos fiziológiai szerepéről még nagyon keveset tudunk, de annál többet a patológiájukról. 

Ha túl sok van belőlük, az különféle betegségekkel hozható kapcsolatba: krónikus gyulladások és rákos áttétek kialakulásában játszhatnak szerepet 

– magyarázza Nyitray László, a Biokémiai Tanszék professzora, a munkacsoport vezetője.

A kutatócsoport eredményei szerint az S100 család egyik fele számos közös fehérjepartnerrel lép kölcsönhatásba 

– olvasható az ELTE honlapján. Ez azt jelenti, hogy a családtagok egymás feladatait is el tudják látni (redundánsak), ami például a már említett túlzott termelődésük során káros következményekhez vezethet. 

A család másik fele vagy csak gyengébben kötődik egy-két fehérjéhez vagy pedig nincs ez idáig felismert partnere.

Ezek a fehérjék lehet, hogy kizárólag kalciumion-puffer szerepet töltenek be, avagy, bár az evolúció már létrehozta őket, de a szelekció még nem talált nekik jól meghatározott szerepet.

Az ELTE TTK kutatóinak új eredményei az orvosi diagnosztikában és terápiában is komoly előrelépéssel kecsegtetnek,

hiszen az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjait fontos diagnosztikai és gyógyszercélpont fehérjéknek tekintik a különféle tumorok, például az áttétképzésre hajlamos bőrrák (melanóma), a krónikus gyulladásos betegségek, mint a reumás artritisz, vagy a szöveti fibrózisok esetében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség rák


Megtekintések száma: 241907





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet