Ráleltek világ legjobb, egyben természetes fájdalomcsillapítójának titkára

2017. augusztus 8., kedd
Ausztrál kutatók tették meg az évtized felfedezését.

Létezik egy aprócska hal, a kardfogú nyálkáshal - Plagiotremus rhinorhynchos - aminek a harapása fájdalommentes.

A hal nem túl nagyméretű, és a Csendes-óceánban él, a kutatók már nagyon régóta vizsgálják, ugyanis a sejtéseik szerint a legerősebb természetes fájdalomcsillapítóként hathat a mérge.

A hal méregmirigyei alsó állkapcsának meghosszabbodott, íves metszőfogaiban találhatók. Egyfajta különleges mérget fecskendez be a bőrbe, mely opioid peptideket tartalmaz.

Ezek egy az egyben úgy hatnak, mint a heroin vagy az ópium: inkább útját állják a fájdalomnak, mint hogy okoznák azt.

A megharapott élőlénynek csökken a vérnyomása, jelentősen lelassul és kábulttá válik. "A méreg megfékezi a támadót, így lehetőséget ad a nyálkáshalnak a menekülésre" – hangsúlyozták az érdekes tényt a kutatók.

Ez lehet a világ legerősebb természetes fájdalomcsillapítója, melynek végre rájöttek a hatásmechanizmusára.

Bíznak benne, hogy éppen ezért a jövő orvoslásában fogják majd tudni alkalmazni az ez alapján kifejlesztett új fájdalomcsillapítókat.

Maga a nyálkáshal egyébként nagyon kicsi teremtés, alig 5 centiméteres hosszúsággal rendelkezik, és a legnagyobb populációja a Nagy Korallzátonynál él.

Az eset, és ez a különleges felfedezés megintcsak arra mutatott rá, hogy miért ennyire fontos a természet és az élővilág. A világtörténelem során szinte mindig a természetből vettünk át megoldásokat, melyeket később az orvostudományban kamatoztattunk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány orvostudomány


Megtekintések száma: 296080

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet