Rátaláltak Atlantisz ritka szuperfémjére: orikalkum tartja lázban a régészeket?

2023. április 30., vasárnap




Tényleg orikalkumot találtak egy ókori hajóban? Bizonyíthatja Atlantisz létezését, sőt, utalhat a legendás civilizáció helyére?

Olyan dolgot találhattak a régészek egy korábban felfedezett ókori hajóroncsban, mely egy az egyben illik az orikalkum leírására.

Ez egy olyan ritka fém, melyet sokszor annak idején hegyi rézként is emlegettek, Platón szerint pedig egyedül Atlantiszban készítettek belőle különféle eszközöket, és csak ott voltak képesek előállítani.

Vajon létezett-e valójában Atlantisz, vagy csupán Platón fejéből pattant ki az egész történet?

Nehéz eldönteni, mindenesetre a legtöbb régész, és történelemkutató úgy véli, hogy az atlantiszi civilizáció tényleges nyomokat hagyott a Földön, tehát létezik.

Egy szuperfejlett városállam volt, a kort megelőző technológiával, magasan fejlett, kifinomult kultúrával.

Még 2015-ben olasz kutatók olyan hajóroncsot fedeztek fel Szicília partjainál, amelyben nagyobb mennyiségű „atlantiszi fémet”, azaz orikalkumot találtak – Platón szerint ezt az anyagot csakis Atlantiszban állították elő.

Eredetileg legelőször maga a Platón tesz említést Atlantiszról, azonban később számtalan történelmi utalás jött létre ráadásul ezek egymástól függetlenül, így Atlantisz létezhetett.

A megtalált hajóroncsokban felbukkant fémet elemezték, és a jellemzői valóban megfelelnek az atlantisziak által előállított orikalkumnak.

Sokszor emlegették a tűz fényének is, mert ha fény érte, vörösen kezdett el izzani, fluoreszkálni. A 2600 éves hajótestben rengeteg orikalkum tömböt találtak.

A hajó, és a fém megtalálása azért is ennyire fontos, mert ezzel ki tudnák következtetni, hogy hol lehetett Atlantisz. A sejtések szerint ugyanis nem messze a legendás városállam partjaitól süllyedhetett el, és nem egy hosszabb hajóút során.

A hajóroncson összesen 39 orikalkumtömböt találtak – ehhez fogható fémmennyiség még soha nem került elő. Eddig a fémötvözetet csupán díszítéseken láthattuk kis mennyiségben, és olvashattunk róla az ókori szövegekből.

Az orikalkumot eredetileg egy mitológiai alak, Agénór, és Teléphassza fia hozta létre. Olyan értékes volt, mint az arany, és ezért sokszor még fizetőeszközként is használták Atlantiszban.

A hajón talált fémötvözet vizsgálatából nemrégiben kiderült, hogy miből is állhatott az orikalkum. A legendás fém valószínűleg sárgarézszerű ötvözet, amelyet cink, réz és szén összeöntésével készítettek.

A hajóroncsban talált tömbök 75-80 százalékban rézből, 15-20 százalékban cinkből és kevés nikkelből, illetve vasból állnak.

Azt azonban még mindig nem sikerült megfejteni, hogy pontosan honnan érkezhetett a hajó, és merre tartott. Valamelyik végpont ugyanis maga lehetett Atlantisz.

Vagyis a hajó rakománya, és a felfedezett orikalkum lehetne a kulcs Atlantisz megtalálásához.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek elveszett civilizációk atlantisz


Megtekintések száma: 165941





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet