Rég belföldön terjedt a vírus, amikor lezárták a határokat

2020. szeptember 9., szerda
A kormánynak a járvány elleni védekezésben tanácsokat adó tudóscsoport már a határzár előtt közölte, hogy alig vannak behurcolt esetek. A kormány azért lezárta a határt, majd hátradőlt.

A határok lezárása inkább politikai fogás, mint védekezés – írtuk a múlt héten, arra hivatkozva, hogy a járvány elleni védekezésnek sokkal hatékonyabb módjai vannak, köztük olyanok is, amelyeknek nincs akkora társadalmi áruk, mint a kontaktusok csökkentésének. A kormány viszont azt sulykolta, hogy a határzárra szükség van, mert a fertőzések nagy része külföldi eredetű, így a fideszes beszélő fejek is elkezdték ismételgetni a behurcolást mint fő veszélyforrást. Csakhogy a kormánynak tanácsokat adó szakértők adatai szerint

a behurcolt esetek száma elenyésző. A határzár kihirdetésének napján például egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint ugyan a Horvátországban nyaralók robbantották be a második hullámot, de ha így volt, az korábban történt, mint a határzár bejelentése. Ezt bizonyítja az a grafikon, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektjében dolgozók mutattak be egy múlt heti előadáson.

Mint a grafikon felett is kiemelik, a behurcolt esetek aránya augusztusban mindössze 11 százalék volt. Az importált új fertőzések aránya egyetlen nap nőtt 50 százalék fölé, egyébként mindig a belföldi terjedésnek volt betudható a regisztrált új fertőzöttek többsége. Tehát a behurcolás ugyan tényező volt, de messze nem a legnagyobb veszély.

Augusztus 20-a környékén pedig, amikor igazán elkezdtek felpörögni a napi esetszámok, akkor már 10 százalék környékén, vagy alatta volt a behurcolt esetek aránya. Ha a lenti ábrával egybevetjük a látottakat, akkor látható, hogy amikor igazán berobbant a második hullám, akkor már a belföldi terjedés volt a jellemző, a behurcolt esetek száma pedig fokozatosan nullára csökkent.

A kormányt a járványügyi védekezésben segítő tudósok nem is említették a határok lezárását augusztus 31-ei előadásukban mint hatékony eszközt. Azóta pedig a kormány enyhített is a határzáron a visegrádi országok polgárai, a külföldi vadászok vagy éppen a Szuperkupa-döntőre érkezők érdekében.

Ezzel szemben a szakértők négyszintű megelőzési stratégiát javasoltak a járvány lassítása érdekében:

A kockázatos kontaktusok számának gyors, határozott csökkentése: távolságtartás, tömegrendezvények korlátozása, zárt térben tartott értekezletek, találkozók elhagyása stb.

Az egyéni tesztelések azonnali bővítése, ingyenes tesztek elérhetővé tétele az ország minden területén, az új koronavírussal fertőzöttek detektálási arányának drasztikus növelése;

A detektált új fertőzések és kontaktok lehető leggyorsabb elkülönítése;

A maszkhasználat kötelezővé tétele az egészségesek körében, zárt közösségi terekben.

Az első pontból nem látunk sokat megvalósulni, bár a szociális intézményeket lezárták kedden a tiszti főorvos utasítására. A tesztek száma ugyan nőtt az utóbbi napokban – átlagban 7-8 ezer közötti a kiértékelt minták napi száma, ami még mindig elmarad a regionális átlagtól, és attól a szinttől is, amit szakértők javasolnak –, de brutális túlterhelésről szivárognak hírek, ezért most próbálják növelni a mintavételi kapacitást.

Hétvégi cikkünkből pedig az derült ki, hogy a kontaktuskutatás sem megy zökkenőmentesen.

A maszkhasználat boltokban és a tömegközlekedésen továbbra is kötelező, illetve több munkahelyen is megkövetelik, de ezzel kapcsolatos általános szigorításról egyelőre nem volt szó, Budapesten viszont büntethetik az arctakarás nélkül utazókat. A kormány vezető politikusai viszont jó macsó módjára inkább abban mutatnak példát, hogy nem kell maszkot viselni.

A kormánytagok kommunikációja alapján egyértelmű, hogy kijárási korlátozásokat nem szeretnének bevezetni, mert még egy a második negyedévben tapasztalthoz hasonló gazdasági visszaesést nem heverne ki az ország. A határok lezárása viszont nem helyettesíti a korlátozásokat, a szakértők tanácsait pedig nem vagy nem időben követi a kormány.

OSZD MEG 


Megtekintések száma: 19068

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet