Rég volt ennyire szép a tengeri élővilág

2017. február 20., hétfő




Meghatóan csodás videó mutatja be, mi az, ami hamarosan elpusztul - vagy már el is pusztult - az emberiségnek köszönhetően.

A világtengerek folyamatosan egyre rosszabb állapotba kerülnek. Ez a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy ma már az óceánokban egyre több oxigénmentes úgynevezett holtzóna alakul ki.

Ezek a holtzónák rengeteg tengeri élőlény pusztulásához vezetnek, és a tengerek elsavasodása, vagy műanyag részecskék milliárdjai sem segítenek.

Ma a vízi élővilág 70%-a a kihalás szélén van, és közel a fele ki is halt már az elmúlt években. Ez a szám azonban folyamatosan növekedni fog, mígnem alig marad valami élő a Föld vizeiben.

Pedig ha az emberiség csak egy kicsit is összefogna, teljesen másképpen alakulhatna a Föld jövője. A bolygónkon mindig is a vízi világ volt a legrejtélyesebb, legszebb, és egyben legszínesebb is.

Ez a biológiai diverzitás azonban hamarosan teljesen elvész, és nem marad hátra más, csak az üres víztömeg, melyben egyetlen élőlény sem él már.

Az emberi tevékenység akkora szennyezéssel jár, és a halászat olyan nagymértékben tizedeli az állatokat, hogy már nem tudják kiszolgálni az emberi fogyasztást sem.

Ha minden így halad tovább, 2050-re a vízi élővilág 80%-a kihaltnak lesz nyilvánítva, ezzel veszélybe sodorva idővel a szárazföldi táplálékláncot is, mely végső soron össze fog omlani, így közvetlenül veszélyeztetve majd az ember fennmaradását is.

Így is hihetetlenül szomorú, hogy ma már a videón bemutatott állatok egy része is kifejezetten veszélyeztetett, és a kihalás szélén áll. Pedig ugyanolyan joguk van a bolygónkon való élethez, mint nekünk.

Szerinted képesek vagyunk még időben föleszmélni, míg nem túl késő?

környezetszennyezés video természet állatvilág élővilág


Megtekintések száma: 19765





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet