Rejtély, honnan jött a Földet elérő antianyag: rengeteg kérdést vethet ez fel a világunkkal kapcsolatban!

2017. november 21., kedd




A tudósok nem tudják megmagyarázni, értetlenül állnak a jelenség előtt.

Egy szokatlan jelenség figyelhető meg a Föld körül, és a Földön. Antianyag érte el a bolygónkat, méghozzá jelentős mennyiségű antianyag.

A pozitronok forrásait azonban nem sikerült meghatározniuk a tudósoknak.

Legelőször 2008-ban sikerült kimutatni, hogy ilyen részecskék bombázzák a bolygónkat, ám már akkor sem volt tiszta a tudósok előtt, hogy honnan is érkezhettek ezek a részecskék.

A pozitron az elektron antirészecskéje. Két hipotézis született a jelenség megmagyarázására: az egyik szerint az antirészecskék a sötét anyaghoz köthetőek, a másik szerint viszont két, csillagászati szempontból közeli pulzártól származnak.

Korábban úgy gondolták, hogy egy "közeli" neutroncsillag, a Gemiga a forrás.

Azonban a friss kutatások arra jutottak, hogy nem lehet az a forrás, mivel az onnan érkező antianyag túl gyorsan veszítene az energiájából, és nem lenne belőle semmi, mire a Földünkig elérne.

Eredményeik nem befolyásolják a sötét anyaggal kapcsolatos elméletet. Az adatokat ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni az újabb, pulzárokkal kapcsolatos hipotézisek kidolgozásakor.

Az egész tudományos világ érdeklődését felkeltette a dolog, mivel kész rejtéllyel állunk szemben.

Nem megmagyarázható, honnan jön az antianyag. Már egyesek azt a meredeknek tűnő hipotézist is felvetették, hogy az antianyag talán egy másik dimenzióból szivároghat át a miénkbe.

Amíg nem lehet bizonyítani, hogy nem így van, addig bizony ez is benne lehet a pakliban - állítja egy asztrofizikus.

Az biztos, hogy ez az egész felfedezés és a rejtélyes megmagyarázhatatlan antianyag sokmindent sejtet a világunkkal kapcsolatban.

Sokak szerint egyértelműen rávilágít továbbá arra is, hogy rengeteg mindennel nem vagyunk még tisztában az univerzummal kapcsolatban.

Talán ott van az orrunk előtt a megoldás.

talán világok ezrei vannak a mi világunkba ágyazva, csak még nem vagyunk képesek érzékelni őket. Az is lehet, hogy az antianyagra van valami sokkal ésszerűbb, és kevésbé titokzatos magyarázat is.

Minden azon áll, hogy a csillagászok és fizikusok rájönnek-e a közeljövőben arra, hogy mi az.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány rejtély hihetetlen csillagászat univerzum .kvantumfizika antianyag


Megtekintések száma: 33958





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet