Rejtély: nem minden több millió éves kőeszközt az ember készített. De akkor vajon honnan származnak?

2016. október 21., péntek




Különös rejtély övezi azokat a több millió éves pattintott kőeszközöket, melyeket egyértelműen nem az emberek készítettek az ősi időkben. Felvetődik a kérdés, hogy akkor ki, és hogyan hozta őket létre?

A pattintott kőszerszámok övezte rejtély

Az emberi történelmet számtalanszor övezte rejtély. Az az igazság, hogy még ma sem vagyunk tisztában sem eredetünkkel, sem azzal, pontosan hogyan, és miként alakultunk k, vagy, hogy tényleg a majommal közös őstől származunk-e.

A rengeteg kérdés mellett sokáig rejtély volt azon több millió, éves kőeszközök eredete, melyek még az ember előtti időben keletkeztek.

A kutatók úgy vélték már régebben is, hogy az ősi pattintott kődarabok sem feltétlenül kötődnek az ember őseihez, a hominidákhoz.

Ez azért nagyon érdekes, mert ha nem az ember alkotta ezeket a pattintott kőszerszámokat, adódik rögtön a kérdés, hogy akkor hogyan keletkeztek, és ki, vagy mi alkotta meg őket.

Nem tudták, hogyan keletkeztek

Senki sem volt biztos benne, hogyan is jöhettek létre. A hominidákhoz azért sem volt köthető, mert találtak olyan sokmillió, éves pattintott követ is, mely még a hominidák előtti időkből származott. Azt a követ vajon milyen faj pattinthatta?

Felmerült az idők során több különböző magyarázat a geológiai eredettől kezdve az ősi idegenekig. Sokan úgy gondolták, hogy egy talán eddig ismeretlen geológiai folyamat formálhatta és pattinthatta le a köveket, de az a tézis már akkoriban is nevetséges és alaptalan volt.

Az ősi idegenek elméletében viszont sokan hittek, és hisznek ég ma is. Eszerint az emberek előtt idegenek is éltek a Földön, ők voltak azok, akik létrehozták ezeket az első pattintott kőszerszámokat, köveket.

Ez az elmélet azonban szintén sok alapot kénytelen nélkülözni. Egy másik teória azt vetette fel, hogy a hominidák előtt, a távoli múltban talán már létezett egy előző emberiség is, mely valamilyen úton-módon, ismeretlen okokból kihalt.

A rengeteg elmélet azonban nem nyert bizonyítást, így sokáig maradtak a találgatások, és az ismeretlen együttható az egyenletben.

A majmok lehet a megoldás?

Egy új, egyelőre még szintén nem 100%-osan alátámasztott elmélet lehet, hogy megoldást adhat a rejtélyre, hogy pontosan kik gyárthatták az ember előtt ezeket a pattintott köveket.

Ezek a kövek ugyanis biztosan mesterséges, „emberkéz” alkotta kövek voltak.

A tudósok egy új kutatás során a vadonban vizsgálták a csuklyásmajmok viselkedését, eközben észlelték, hogy kövekkel hajigálják egymást, bár ennek okát nem tudták megfejteni.

Azt azonban észrevették, hogy az eldobott kődarabokból éles szilánkok is letörnek, és ezek az ősi pattintott kőszerszámokhoz hasonló kődarabok nem szándékosan készültek.

Tehát ez azt jelenti, hogy már a majmok ősei is hajigálhattak köveket hasonló eredménnyel, ezért a régészeti kutatások során előkerült pattintott kődarabok akár össze is téveszthetők az ősemberek által készített szerszámokkal.

Ahogy egyre régebbre nyúlunk vissza az időben, a korábbi szerszámok már sokkal jobban hasonlítanak a majmok által véletlenül letört darabokhoz.

Ez szintén bizonyíthatja azt, hogy az ősi időkben, az ember előttről származó leleteket talán a majmok hozhatták létre, teljesen véletlenül. További kutatásokra van szükség az elmélet megerősítéséhez, de ha hitelt nyer, akkor végre megfejtik a titokzatos kőszerszámok és pattintott kövek rejtélyét.

rejtély rejtélyek az emberiség eltitkolt történelme történelem az emberiség történelme eltitkolt történelem


Megtekintések száma: 165388





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet