Rejtély: valami zavart okozott a Szaturnusz gyűrűjében!

2016. június 20., hétfő




Egy rejtélyes, megmagyarázhatatlan objektum okozott rejtélyt a Szaturnusz gyűrűjében. A szokatlan anomáliát - melyre még nem volt példa - a NASA Cassini űrszondája észlelte.

A Szaturnusz főleg a gyűrűrendszeréről ismert, amely az egyik leglátványosabb objektum a Naprendszerben. A gyűrűket már kisebb távcsővel is meg lehet figyelni. 6630 és 120 700 kilométer magasságban találhatók a Szaturnusz egyenlítője fölött.

Vastagságuk mindössze 10 m körüli, helyenként azonban 4 km-es magasságot elérő „hullámok” találhatók benne.

Főleg kőzetekből, vas-oxidból és jégrészecskékből állnak, amelyek mérete a porszemtől a kisebb személygépkocsiig terjed. A főbb gyűrűk nevei: D, C, B, A, F, G és E (a bolygótól való távolság függvényében).

A tudósok a furcsa „horpadást” az F gyűrűben észlelték, amely valószínűleg a legaktívabb az összes közül, tulajdonságai akár néhány óra alatt megváltozhatnak.

szaturnusz-rejtelyes-objektum-a-gyuruben

A most megfigyelt zavart egy eddig nem észlelt rejtélyes objektum okozhatta.

Ez nem lenne szokatlan, hiszen a gyűrűkön belül rengeteg kisebb égitest van, amiket normál esetben a körülöttük lévő porfelhő miatt nem veszünk észre, írta John Weiss, a Washington State University kutatója, aki a Szaturnusz gyűrűrendszerének tanulmányozásával foglalkozik.

Az említett objektumok viszont nem mozdulatlanok, gyakran keresztülhaladnak a gyűrűkön, és rengeteg porszemcsét löknek ki belőlük.

A kilökődés során létrejövő forma a Szaturnusz holdjának, a Prométheusznak köszönhető, amely gravitációs vonzásával alakította ki a kilövődő anyag (jet) jellegzetes alakját.

szaturnusz-hexagon A szeturnuszon észlelt rejtélyes hexagon alakzat

A felvétel április 8-án készült, az esemény valószínűleg néhány nappal a kép megszületése előtt következett be. Az azóta eltelt két hónap során a gyűrű visszanyerte eredeti formáját.

Bármi lehet

A kutatók tanácstalanok arra vonatkozóan, hogy mi lehetett a felvételen. Azonban egyelőre találgatások sincsenek. Egy feltételezés szerint nagyon apró a Szaturnusz körül keringő aszteroidák lehetnek, míg

más feltételezések szerint azonosítatlan mesterséges szerkezetekről van szó.

Idegen eredetűnek tűnő tárgyakat már korábban is észleltek a Szaturnusz környékén. Legutóbb például a Szaturnusz egyik holdjának különféle anomáliái keltették fel a közvélemény figyelmét.

Forrás: Origo


Megtekintések száma: 8671





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet