Rejtélyes, 1897-es felvétel árulkodik a gízai nagy szfinx múltjáról

2017. május 14., vasárnap
Soha eddig nem látott felvételeken Egyiptom egyik legnagyobb rejtélye.

Az emberiség egyik legnagyobb, több ezer éves alkotása egyértelműen a gízai nagy szfinx, mely az i.e. 26 század tájékán készülhetett, bár vannak arra vonatkozó elméletek, hogy ennél sokkalta régebbi is lehet.

Története során többször eltemette a homok, kiásták már az Újbirodalom korában, majd a szaiszi időszakban, az újkorban pedig Napóleon egyiptomi hadjárata idején is csak a fej állt ki a homokból.

Ma teljes méretében látható, a tetejétől a sziklaágyig megtisztították, ennek azonban az az ára, hogy a sivatagi szél újra erősen koptatja. A nagy szfinx ma éppen ezért egy rendkívül veszélyeztetett műemlék.

Az egyik valaha készített legrégebbi, és egyben legrejtélyesebb felvétel 1897-ból való. Ezt a történészek is elismerten a legkorábbi róla fennmaradt mozgóképként emlegetik.

Érdemes megnézni a videót, mert így, ebben a formában soha nem lehetett látni. Itt még nem annyira megkopott, mint napjainkban, és az egészet belengi valami sajátosan titokzatos hangulat.

Ezen a felvételen sokan úgy tartják, hogy vannak nyomok, melyek végül azoknak a szóbeszédeknek a megszületésében segítettek, melyek a szfinxbe rejtett titkos folyosókról és kamrákról meséltek.

Ezek létét végül sohasem sikerült bebizonyítani, bár akadnak olyan fotók, melyeken feltűnik az egyik ilyen nyílás, a szfinx fejének a legtetején egy korábbi expedíció során.

A videó az eredeti állapotában mutatja a nagy szfinxet, ahogyan azt az ősi egyiptomi civilizáció - vagy mások - építette.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség történelem egyiptom szfinx


Megtekintések száma: 183343

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet