Rejtélyes, a Titanicról az utolsó percekben elküldött távirat bukkant fel

2015. november 10., kedd
Egy újonnan felfedezett, a Titanicról az utolsó órákban küldött, veszélyt jelző és SOS jelet küldő távirat teljesen új megvilágításba helyezheti a luxus óceánjáró végső perceit. Mint kiderült, a hajótulajdonosok a telegram üzenetéből pontosan ismerhették a Titanic katasztrófájának alakulását, holott akkor ezt hevesen cáfolták.

A világ akkor legnagyobb hajója 1912. április 12-én indult Southamptonból első és – mint később kiderült – utolsó útjára.

A New Yorkba tartó gőzös 1912. április 14-én éjjel 23.40-kor az Atlanti-óceán északi részén nekiütközött egy jéghegynek. A hajó három órán belül lesüllyedt a 4 ezer méteres mélységbe, a 2224 utas és személyzet kétharmada került a hullámsírba.

titanic-hajo

A katasztrófát követő vizsgálat során Philip Franklin, a White Star Line hajózási társaság elnöke esküt tett arra, hogy egy szót sem kapott a Titanic fedélzetéről annak jéghegynek ütközését követően. Később Franklin a washingtoni kongresszusi meghallgatáson ismét azt állította, hogy számukra nem érkezett a hajóról semmilyen üzenet. Mereven ragaszkodott azon állításához, hogy az elsüllyedés hírét a White Star Line igazgatójától, Bruce Ismay-től tudta meg, aki pedig a túlélőket megmentő Carpathia gőzösön lévőktől szerezte meg az információt.

Egy újonnan felfedezett távirat alapjaiban kérdőjelezi és cáfolja meg Franklin állítását. Az eredeti telegram így szól: „To Mr. P.A. Franklin, White Star Steamship Co. 9 Broadway, NYC. CQD, CQD SOS SOS= From MGY (RMS Titanic)= We Have Struck Iceberg= Sinking Fast= Come to our Assistance= Position: Lat 41.46 N.= Lon 50.14 W. MGY.” A távirat az elnöknek szól, s tudatja, hogy a Titanic jéghegynek ütközött, gyorsan süllyed, és segélynyújtást kért, továbbá megadta a gőzös pontos helyzetét.

A katasztrófa után 103 évvel, a dallasi Heritage Auctions aukciós listájában feltűnő táviratról igen keveset tudunk, mindössze annyi ismeretes, hogy a Marconi-rádió segítségével leadott távirat egy régi rádiós és távirati berendezkedéseket gyűjtő tulajdona, aki szeretne megválni tőle. A távirat a szakértők szerint bizonyosan egy azon 15 üzenet közül, amelyet a Marconi-szerkezet operátora által azon a végzetes éjszakán leadtak.

titanic-utolso-tavirat

Azt ugyanis tudjuk, hogy miután a Titanic nekiütközött a jéghegynek, egy sor vészjelzést adtak le róla. Az operátor többek között értesítette az Egyesült Államok postai szolgáltatóját, valamint a brit Royal Mailt is, hogy a hajó által szállított levelek minden bizonnyal nem fognak megérkezni címzettjeikhez.

„Logikusnak tűnik, hogy a hajót üzemeltető White Star Line-t is értesítették a katasztrófáról annak ellenére, hogy mindeddig nem találtak erre bizonyítékot” – írta a Heritage Auctions. „Habár bizonyosnak tűnik, hogy a telegramot kiküldték, abban nem lehetünk biztosak, hogy időben Franklin szeme elé került, így nem szögezhetjük le, hogy valóban hamisan tanúzott a kongresszusi meghallgatáson” – tették hozzá.

Az aukciósház bizonyos abban a kérdésben, hogy a telegram hiteles és valóban egy eddig ismeretlen felfedezés. „Több szakértőnk is megvizsgálta a távirat eredetiségét, a papír típusa, a nyomtatás módja, a lelet kora és az üzenet formája is mind erről árulkodik” – magyarázta a Heritage Auctions. A Titanicról elküldött egyik utolsó távirat szombaton 40 ezer dollárért volt kikiáltva, azonban végül nem sikerült eladni.

rejtély rejtélyek történelem titanic


Megtekintések száma: 18867

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet