Rejtélyes anomália az Opportunity egyik felvételén?

2016. április 9., szombat




A Mars járó felvételén a NASA hivatalos tájékoztatása szerint egy úgynevezett porördög - azaz portölcsér - látható, azonban sokan úgy vélik, hogy valami egészen másról lehet szó.

A felvételen látható anomália valóban hasonlít egy portölcsérre, azonban többekben felmerült, hogy a jelenség eredete lehet teljesen más is, mint a légkör és annak időjárása.

A porördögökről annyit tud jelenleg a tudomány, hogy egy adott tengely mentén forgó meleg  vagy forró levegő áramlik, így keletkeznek. Már többször kaptak lencsevégre ilyen felszíni jelenséget, és a jelenség Földünkön is megfigyelhető.

viz-a-marson

Azonban sokan nincsenek teljesen meggyőzve arról, hogy pusztán a levegő és a légkör okozza a porördögöket, és mesterséges eredetet sejtenek mögöttük.

Egyesek szerint ezek a portölcsérek mesterségesen gerjesztettek, és a felszín alatti biológiai vagy egyéb aktivitáshoz köthetők. Állításukat arra alapozzák, hogy a Mars légköre túl ritka ahhoz, hogy effajta portölcsérek ilyen sokáig fennmaradjanak, vagy egyáltalán keletkezzenek a felszínen.

Mások a képen látható tölcsért inkább fénynyalábnak hiszik, mert túl szabályosnak tűnik.

fenynyalab-a-marson

Hogy a fénynyaláb honnan érkezett, arról nem tudni semmit, talán az Opportunity nem nyilvánosságra hozott képein más egyebet is láthatunk ám a NASA csak ezt az egyet hozta nyilvánosságra, és kínosan ügyel arra, hogy minden különös, mesterségesnek ható dolgot kimontírozzon a közzétett képekről.

rejtély mars marskutatás retjélyek


Megtekintések száma: 11348





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet