Rejtélyes csatornarendszert találtak egy maja piramis alatt

2016. július 29., péntek
Mexikói régészek ismeretlen eredetű, és rendeltetésű csatornarendszert fedeztek fel egy maja uralkodónak állított piramis alatt.  A felfedezést szonárok segítségével tették, jelenleg azt vizsgálják, mi célt szolgált a földalatti csatornarendszer.

Mexikóban olyan csatornarendszert fedeztek fel, melynek eredete ismeretlen, szintúgy pontos célja. A hidraulikus rendszert egy maja piramis alatt találták meg szonárok segítségével.

A 17. században Pacal király emlékére állították a piramist, mely az utóbbi évszázadok során számtalan legenda és titok központi eleme volt.

A maja kultúrában rengeteg olyan, szokatlan elem található, mely máig megmagyarázhatatlannak számít, így

sorra születnek a különféle, furcsábbnál furcsább elméletek arról, vajon mi is volt e különös nép titka.

maja-romvaros

A mexikói Palenque romvárosa is a legnagyobb rejtélyek közé tartozik, ahol megtalálták a piramis alatti csatornarendszert, nem véletlenül emlegetik úgy a települést, mint a földönkívüliek városát.

Titokzatos sírkamra, űrhajóst ábrázoló faragás

Mintegy 108 évvel a felfedezés után a Feliratok Templomában, a valószínűsíthető városközpont köré emelkedő három piramis egyikének csúcsán Alberto Ruz Lhuilliermexikói régész új, jelentős felfedezést tett.

A templom belsejében a régész olyan kőlapokra talált rá, melyek nyílásaiba csak egy kéz férhetett be. Amikor felemelték a lapokat, egy titkos átjáró tárult eléjük.

Itt rejtőzött ugyanis Pacal király sírja, a maja civilizáció egyik leghatalmasabb, legbefolyásosabb alakja.

A történetnek azonban ezzel még nincs vége. A kripta közepén állt ugyanis egy szarkofág - mint a későbbiekben kiderült, Pacal király maradványaival.

maja-urhajos-ko

Ő, aki naggyá tette Palenque-t, egy gyönyörű zöld jádemaszkkal feküdt a sírban. Az igazi meglepetést azonban a sírkövet díszítő féldombormű okozta: félig fekvő férfit ábrázolt, amint egy füstöt vagy tüzet kibocsátó tárgyat vezetett.Egyértelmű kozmikus utalás egy esetleges űrhajósra. Korábban már számtalan faragás került elő, mely különféle űrhajósokat ábrázolt, vagy szkafanderes alakokat.

A maja civilizáció egyértelműen kapcsolatban állhatott az idegenekkel, hiszen nem valószínű, hogy ők maguk képesek lettek volna komoly technológiai alapokon nyugvó repülő szerkezetet építeni. A maja civilizáció ugyanis a többi civilizációhoz képest fejletlenebb volt, inkább kulturális, matematikai és vallási szempontból haladták meg jóval a korukat.

[caption id="attachment_4663" align="aligncenter" width="740"]3000-eves-urhajos-faragas Hasonló, űrhajósokat ábrázoló faragások kerültek már elő korábban is. Nincs rájuk logikus magyarázat, csak az, hogy ténylegesen űrhajósokat ábrázolnak.[/caption]

Tehát adta magát a logikus következtetés: a maják valahonnan lemintázták ezeket a szerkezeteket, ábrákat. Az ősi időkben hatalmas űrhajókkal látogatták az idegenek a Földet, ezt pedig minden kultúra megörökítette különféle műalkotásokban, így a maják is.

Ismeretlen hidraulikus csatornarendszer

A most megtalált csatornarendszer a piramis alatt volt végig. Különböző szinteken épült fel, és különböző területekre vezetett tovább.

A kormeghatározás alapján jóval a piramis építése előtt készíthették őket, ám az, hogy milyen célból tették ezt, egyelőre még homályos.

Még mindig folyt a fő csatornában víz, így a régészek azt feltételezik, hogy egyfajta természetes földalatti patak vagy folyó szolgáltatta a folyamatos vízellátást.

maja-csatornarendszer

A csatornarendszer annyira szövevényes, szerteágazó, hogy egyelőre még megbecsülni sem tudják, milyen hosszú, mekkora kiterjedésűek az egyes ágak.

Valószínűleg öntöző csatornák lehetnek, de nem tudunk egyelőre semmi biztosat. - nyilatkozta az egyik ásatást végző szakember.

Lehetnek ugyanis más céljai az efféle csatornáknak. Ráadásul a területen nem folyt kifejezetten fejlett gazdálkodás, sokan még arról is vitatkoznak, hogy egyáltalán folyt-e ott jelentősebb mezőgazdasági tevékenység.

Vannak, akik szerint ezek a csatornarendszerek más forrásokat tápláltak, talán maja varázsforrásokat, gyógyvizű tavakat.


Megtekintések száma: 10667

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet