Rejtélyes csontváz maradványaira bukkantak ott, ahol az antiküthérai szerkezetet is megtalálták

2016. szeptember 21., szerda
Tovább mélyülhet az antiküthérai szerkezet övezte rejtély. A hajóroncsban, ahol a titokzatos ősi számítógépet találták, most egy csontváz maradványai is előkerültek.

Egy közel 2000 éves csontmaradványt találtak búvárok a Római korból származó hajóroncsban, melyben korábban a legendás és méltán híres antiküthérai szerkezetet is megtalálták.

Az antiküthérai szerkezet

A hajóroncsot magát majdnem 100 évvel ezelőtt találták, meg, és a benne rejtőző titokzatos szerkezetet, melyet bár részben sikerült azóta rekonstruálni, a tudománynak a mai napig csak sejtései vannak arról, hogy pontosan milyen célt szolgálhatott, a fogaskerekekből, csavarokból, mechanikus alkatrészekből álló „számítógép”.

Gondolták már ókori csillagászati naptárnak, de időgépnek is, vagy valamiféle ősi szuperszámítógép maradványainak.

Az antiküthérai szerkezet 40 darab kézzel készített bronz fogaskerékből és tárcsából áll.

A legnagyobb keréknek eredetileg 223 foga volt. A szerkezeten továbbá görög csillagászati feliratok találhatók. A szerkezet 33 cm magas, 17 cm széles és 9 cm mély, bronzból készült és fa tokban volt elhelyezve. Több mint 2000 írásjel és szimbólum található rajta.

A mechanikus szerkezetet bár sikerült egy 3 dimenziós modellben rekonstruálni, még mindig en tudni biztosra, hogy mi célt szolgálhatott, vagy, hogy pontosan ki, vagy kik építhették.

Csontváz a hajótestben

A titokzatos szerkezet rejtélye most úgy tűnik, még jobban elmélyül, ugyanis a hajóroncsban egy emberi maradványt is felfedeztek, ami legalább 2000 éves lehet.

Feltehetően a hajó egyik legénységének tagja lehetett, tehát egyértelműen a szerkezethez köthető, de hogy az illető annak idején mennyit tudott róla, azt már sohasem tudjuk meg.

Állítólag a csontok és a maradvány rendkívül jól konzerválódott az üledékes homok alatt, így a régészeknek van esélyük kideríteni néhány dolgot a hajóról, annak legénységéről, így talán a szerkezet eredetéhez is sokkal közelebb juthatnak.

Sőt, egyes tudósok az eset kapcsán azt is beszélik, hogy akár DNS mintát is tudnak venni a leletből, amivel talán az illető személyazonossága is kideríthető lesz.

rejtély rejtélyek titok történelem antiküthérai szerkezet ősi szerkezetek


Megtekintések száma: 182799

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet