Rejtélyes dolgokat művelnek a fehér lyukak

2017. április 21., péntek




A tudomány egyszerűen nem tudja megmagyarázni, és még a multiverzumok elméletének lehetőségét is felvetik.

Létezhetnek a miénkkel párhuzamos, a miénkhez nagyon hasonló világok? A multiverzumok elmélete éppen erről szól, és bár a tudomány eddig nem talált rá komolyabb bizonyítékot, az előzetes elméleti modellek mind arra mutatnak, hogy lehetséges.

Annál is inkább, mert amit a fehér lyukak művelnek az univerzumban, az szinte csak ezzel magyarázható.

Miről is van szó? Egyáltalán, mik is ezek a fehér lyukak?

A fehér lyukak nagyon hasonlítanak a feketelyukakhoz. A feketelyukakról a tudomány ma úgy tudja, hogy minden információt elnyelnek önmagukban. Nem csak a teret, hanem az időt és a fényt is képesek eltorzítani, és egyetlen információtöredék sem képes belőlük kijutni.

Éppen ezért sem láthatóak, ugyanis a fény, ahogyan áthalad az eseményhorizontjukon, megszűnik létezni, csapdába esik egy végtelen szingularitási pontban.

A fehér lyukak ezzel ellentétben teljesen máshogy működnek. Olyan módon, hogy a tudomány egyes pontjait kifejezetten meghazudtolják.

Van egy olyan kozmológiai elmélet, amely szerint a fekete lyukakba zuhanó anyag, illetve az univerzum peremére kisodródó galaxisok anyaga különféle csatornákon keresztül átfolyik, átkerül máshová a térben, és az ún. fehér lyukakon keresztül kiáradva jelenik meg újra.

Ez egy körfolyamat. A kérdés csak az, hol vannak ezek a fehér lyukak?

Ma a tudomány számára ugyanis ezek a fehér lyukak lehetnek a multiverzumok, vagy féregjáratok fő bizonyítékai.

Ha a feketelyukba áramló anyag valahol kijut, az csak a fehér lyukakon át lehetséges. Ezek a fehér lyukak pedig szüntelenül "köpik" magukból az információt, és az anyagokat.

A fehér lyukak tehát eleve amiatt kell, hogy létezzenek, mert fekete lyukak is vannak.

A feltételezések szerint tehát a fehér lyukak bizonyos szempontból átjárók lehetnek más univerzumokba. Ezt sok csillagász azért gondolja, mert eddig még egyetlenegyet sem sikerült megfigyelni, valamint a feketelyukakra is csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre, noha ez utóbbiak szinte biztosan léteznek.

Olyannyira, hogy idén megtörténhet a nagy áttörés, és először fognak tudni felvételt készíteni egy feketelyukról.

„A fehér lyukak talán egy másik univerzumban vannak jelen. Sőt, az is lehet, hogy a miénkben is vannak ilyenek, melyek egy másik univerzum csillaganyagát ontják magukból folyamatosan. Csak rájuk kell bukkannunk” – állítják.

Az ugyanis egyértelmű, hogy a fehérlyukakból áramló anyagoknak jönniük kell valahonnan.

A multiverzum magyarázata pedig kézenfekvő, és bele is illene a modellbe.

Hogy ez így van-e, vagy sem, arról a közeljövő nagy kutatásai fognak árulkodni. Ha azonban alátámasztottá válnak a felvetések, akkor mindent át kell gondolnunk a világegyetemmel, és annak keletkezésével kapcsolatban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 268099





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet