Rejtélyes dolog történt az ózonlyukkal: 30 éve nem volt ilyen, a tudósok tehetetlenek

2019. szeptember 19., csütörtök




Az ózonréteget a különféle termelő tevékenységek melléktermékei pusztítják. Ilyeneket bocsátanak ki a gépjárművek belső égésű motorjai, eregetnek ki kéményeikből a különféle gyárak (kiváltképp a nehézipar).

Az ózon legfőbb lebontói azonban nem ezek voltak, hanem a kiváltképp szórópalackok vivőgázainak gyártott halogénezett szénhidrogének, az ún. CFC-gázok. 

A magaslégkörbe jutó halogénezett szénhidrogének molekulái a nagy energiájú ibolyántúli sugárzás hatására felbomlanak, és belőlük klór-, illetve fluor-atomok szabadulnak fel. 

Ezeket a gázokat hűtőberendezésekben, kozmetikai és háztartási spray-k hajtógázaként, neoncsövekben használták.

A tavasszal felerősödő napsugárzás hatására a sarkvidék feletti jeges felhőkben található a jégszemcsékhez tapadó klór- és brómvegyületek és az ózon reakcióba lépnek egymással, ezzel elpusztítva azt. A jelenség minden évben kb. 4 hónapig tart, ugyanis - 80 °C alatti hőmérséklet kell hozzá.

Évtizedek óta nem látott szintre csökkent az Antarktisz feletti ózonlyuk mérete - közölte legújabb adataira hivatkozva az Európai Unió légkörmegfigyelő szolgálata (CMAS).

A hétfőn közzétett jelentés szerint az ózonlyuk kiterjedése jelenleg 5 millió négyzetkilométer, szemben a tavaly az év azonos időszakában mért 20 millió, illetve a 2017-ben rögzített 10 millió négyzetkilométerrel.

Richard Engelen, a szervezet helyettes vezetője óvatosságra inti azokat, akik máris ünnepelnének. 

"Úgy gondolom, elsősorban egy érdekes anomáliaként tekinthetünk erre a jelenségre.

Fontos azonban, hogy minél hamarabb megértsük, mi okozta a változást" - fogalmazott a szakember.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2018-ban nyilvánosságra hozott becslései szerint az ózonréteg várhatóan 2060-ra áll vissza az 1970 előtti állapotába.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek földünk


Megtekintések száma: 57985





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet