Rejtélyes fényvillanásokat észleltek a 67P/Csurjumov-Geraszimenko felszínén

2018. augusztus 26., vasárnap
A Rosetta űrszonda titokzatos fényvillanásokat észlelt az üstökös felszínén. Az üstökös már többször volt vita tárgy a rajta található mesterségesnek látszó objektumok miatt. Egyelőre több elmélet is szóba jöhet, de pontosan nem tudni, mi okozhatta.

A 67P/Csurmujov üstökösről rengeteg pletyka és találgatás kering. A NASA számára - sokak által érthetetlen módon - roppant kiemelt objektum, pedig néhány apróságtól eltekintve semmi igazán különleges nincs benne.

Titkos küldetés

A üstököst Klim Ivanovics Csurjumov fedezte fel a 32P/Comas Solá üstökösről készült felvételen. A felvételt Szvetlana Ivanovna Geraszimenko készítette 1969. szeptember 11-én az Alma-atai Csillagvizsgálóban.

Csak később, a kétezres évek elején született meg a tényleges terv és ötlet arra vonatkozóan, hogy űrszondát küldjenek az üstökös felszínére, vizsgálatok céljából. Ezt nevezték el később Rosetta küldetésnek.

Egyesek szerint a NASA ezt a küldetést amiatt valósította meg, mert a Csurmojov valójában egy idegenek által épített mesterséges szerkezet.

67p-csurmujov

Állítólag tényleges kapcsolatfelvétel történt az üstökös felszínén, és az Európai Űrügynökség (ESA) erről már a leszállás előtt tudott.

Egy bennfentes informátor – akitől a fenti információk is származnak – annak idején megkeresett több sajtó munkatársat, hogy beszámoljon az el nem mondott részletekről.

Az összeesküvésekben hívők szerint az egész Rosetta misszió nem szólt másról, mint egy kapcsolatfelvételről. Az idegen űrszonda jeleit ugyanis titokban már sokkal korábban érzékelték, és meg is fejtették a szakemberek.

Mesterséges tárgyak, alakzatok a felszínen

Szemmel láthatóan is mesterséges, szabályos alakzatokat lehet látni az üstökös felszínén. Geológiai képződmény? Aligha. Túl szabályos, és túl simák a falfelületei ezeknek az anomáliáknak.

De akkor pontosan mik? Nem egy ízben például kocka alakú objektumokat sikerült azonosítani a felvételeken.

strukturak-a-67p-felszinen

Egy másik alkalommal még egy gigantikus, a Földi szarkofágoknál sokkal nagyobb, egyiptomi szarkofághoz hasonlító valamit is lefotózott a szonda a felszínen.

egyiptomi-szarkofag-az-ustokoson

Ezek a felszíni anomáliák arról árulkodnak, hogy talán több van a 67P/CSurmojov felszínén, mint bárki gondolta volna. És az is lehet, hogy valóban mesterséges tárgy, vagy legalábbis valaha éltek a felszínén.

Rejtélyes fényvillanások

Újabban a Rosetta űrszonda többször tapasztalt az utóbbi időkben apró fényvillanásokat az üstökös felszínén. Több lehetséges teória létezik arra vonatkozóan, hogy pontosan mi okozhatta ezeket a fényvillanásokat.

A műhold február 19-én rögzítette a különös jelenséget, amely hőmérséklet-emelkedéssel, valamint az üstökösből kiáramló por, gáz és plazma mennyiségének megnövekedésével járt együtt.

A németországi Heidelbergben működő Max-Planck Magfizikai Kutatóintézet szakértője, Eberhard Grün elmondta, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a villanásokért az üstökös felszínén bekövetkezett földcsuszamlás a felelős, azonban egyelőre ezt az elméletet sem sikerült bizonyítani, így maradnak a találgatások.

67p-csurmujov-fenyvillanas

Ha valóban földcsuszamlás okozta a jelenséget, akkor villanásokat a földmozgás következtében felverődött porrészecskékről visszatükröződő fény okozhatta.

Azonban sokan úgy gondolják, hogy fölcsuszamlás csak úgy nem történik egy ekkora égitesten.

A villanásoknak oka volt, méghozzá mesterséges eredetet sejtenek a jelenség mögött.

Hogy a villanásoknak mi értelme van, azt senki sem tudja. Talán valamiféle kódolt fényjelzés, esetleg aprócska fúvókák fényei lehetnek - mint amilyenek az emberi űrszondákon, űrhajókon is voltak, vannak.

Biztosat azonban nem tudni. Ha valóban a földcsuszamlás elmélet bizonyosodik be, az még nem magyarázza meg az üstökös felszínén rendre fellelhető mesterséges, néhol derékszögű szabályos képződményeket...

tudomány ufó ufók idegenek összeesküvés


Megtekintések száma: 149656

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet