​Rejtélyes geomágneses anomáliára lettek figyelmesek, amely befolyásolhatja az életünket

2021. április 13., kedd
A legújabb kutatások során nem várt furcsaságokra derült fény, amelyek arra utalnak, hogy a Föld mágneses mezőjében megmagyarázhatatlan jelenségek zajlottak le a múltban.

A tudósok mágneses anomáliára bukkantak Délkelet-Ázsiában, amely közel 800 évvel ezelőtt okozott problémákat a környéken, valójában pedig arról lehetett szó, hogy felcserélődhetett a Föld mágneses mezője, ami negatív módon befolyásolta az élőlényeket.

A Phys.org tudományos portálon közzétett riportból kiderült, hogy a 11. és 14. század közötti időszakból származó különleges kambodzsai vaseszközök, az úgynevezett Tanle Bakok révén képesek voltak beazonosítani a tudósok az akkortájt a környéken uralkodó mágneses mező erejét.

Az adatok elemzése során rájöttek, hogy a mágneses mező a kontinensen közel 0,05 fokkal változott, ami azt jelenti, hogy az intenzitása rövid idő leforgása alatt jelentősen visszaesett.

A felfedezés révén a kutatók előrejelezhetik a jövőbeni geomágneses változásokat, mint ahogyan kideríthetik azt is, mi okozhatja a rejtélyes “fluxus-kiutasítás” fenomént, amit eddig nem tudtak megfejteni.

“A mágneses mező múltbéli változása segítségével dekódolhatjuk a modern kori geomágneses folyamatokat, és megjósolhatjuk a jövőbeni lehetséges variációkat” – magyarázta a kutatócsapat vezetője.

“A geomágneses mező információiból megérthetjük a Föld belső szerkezetének dinamikáját, ezáltal tisztább képet kaphatunk arról, miként viselkedik a bolygó, amelyen évezredek óta élünk.”

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 43643

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet