Rejtélyes lyukak keletkeznek Szibéria-szerte! Titokzatos folyamatok zajlanak a föld alatt?

2017. július 5., szerda




Robbanás szerűen, tűz és füst kíséretében jönnek létre, egyetlen éjszaka leforgása alatt. A tudósok még kutatják, hogyan is jönnek létre pontosan.

Valami zajlik Szibéria alatt. Senki sem tudja még, hogy pontosan mi, de egyes kutatóknak már különféle sejtéseik vannak.

Míg vannak, akik szerint a föld mélyén elraktározódott, permafrosztos metángázzal telített talaj változik át, és mozgolódik, mások egészen érdekes dolgokra tippelnek.

Egy biztos: rengeteg a fagyott metán Észak-Szibéria területein, melyek egészen eddig még nem olvadtak ki.

Ha pedig egyszer komolyabb olvadásnak indulnak, beláthatatlan kataklizmát fognak okozni a Földön, mely világszerte érezhető lesz.

nemrégiben több forrás számolt be arról, hogy különös lyukak keletkeztek észak-szibériai területeken.

Sok kisebb lyuk mellett két hatalams lyuk is keletkezett Északnyugat-Szibériában.

A robbanásra egy Jamal-félszigeti rénszarvaspásztor lett figyelmes, a hírre pedig rövidesen kutatók érkeztek a helyszínre. Úgy tűnik, az egyik üreg még az év elején alakult ki, a másik pedig helyi idő szerint június 28-án reggel.

A második robbanás olyan erejű volt, hogy még a közeli településekhez és egy helyi gázmezőhöz telepített szeizmikus mérőműszerek is kimutatták

Az új lyuk 20 méter mély volt, és 8 méter átmérőjű.

Eredetileg egy domb helyezkedett el a helyén, így ha a méret és magasságkülönbségeket számításba vesszük, összesen 40 métert süllyedt a talaj azon a részen.

A tudósok egyelőre metánrobbanásként kezelik az ügyet, ugyanis a helyi permafroszt talajban gyakori a magas metánkoncentráció. Azonban, ha ez így van, az igen aggasztó.

Ugyanis a metánrobbanás egyre nagyobb méreteket ölthet, és óriási veszélye lesz a jövőben, mivel a szibériai rész nagyrészt egy hatalmas fagyott metánmezőn fekszik. A földbe fagyott gáz hihetetlenül lobbanékony.

Kiszabadulva globális katasztrófát tudna okozni, főleg akkor, ha a metán nagyrésze egy időben melegedne fel, olvadna, ki, és jutna a szabadba.

Ilyen lenne, ha berobbanna a metántól a légkör... Nem lehetetlen a kutatók szerint.

Nem ritka, hogy efféle detonációkat dokumentáljanak Észak-Szibériában és az északi sarkkörtől északra eső régiókban. A metán felszabadulása azonban nemcsak a robbanások miatt veszélyes, hanem azért is, mert a metán üvegházhatású gáz, és így a globális felmelegedést is felgyorsítja.

Legszélsőségesebb esetben a szakértők szerint az sem kizárt, hogy az egész légkör belobbanjon, szinte minden élőlényt elpusztítva ezzel, és elégetve az összes oxigént a légkörben.

Erre ugyan kevés az esély, de a szakemberek szerint vészforgatókönyvként ezzel is számolni kell a jövőben. Annál is inkább, mert történt már hasonló tömeges kihalás, ugyanezen okból több millió évvel ezelőtt, amiből csak nehezen tudott regenerálódni a Föld élővilága.

OSZD MEG másokkal is! 

katasztrófa tudomány kataklizma globális elmelegedés


Megtekintések száma: 126441





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet