Rejtélyes öngyilkossági hullám tört ki az indiánok között

2017. június 14., szerda




Elkeseredettség, vagy ez már a vég kezdete?

A kanadai törzs 11 tagja vasárnap éjszaka próbált meg véget vetni saját életének. Arról nem szólnak a hírek, hogy tömegesen, vagy egyenként, de mindenképpen szokatlan öngyilkossági hullámról van szó.

Annál is inkább, mer már márciusban is megpróbáltak többen - közel negyvenen - véget vetni életüknek. Hogy pontosan mi az oka a hullámnak, senki sem tudja, mindenki csak találgat.

A gyakoriság rendkívül megnőtt, mivel az előző hat hónapban – tavaly szeptember eleje és idén február vége között – összesen hatvanan próbálták megölni magukat.

Mindazonáltal a tavaly szeptember óta feljegyzett száz kísérlet közül csak egyetlen volt végzetes.

indian-totemoszlop

A kanadai egészségügyi hatóság a rendkívüli állapot hírére válságstábot küld a közösségbe. A csapatban van két mentális tanácsadó is. A jelenséggel már Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is foglalkozik.

Nem ez az indián közösség az egyetlen, amelyben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma.

Egy manitobaiban két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg.

Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, a lakosság négy százalékát jelentik. Az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.

Rejtély, hogy mi történt

Egyelőre még most is csak találgatják az öngyilkossági hullám okait. Sokan arra gyanakodnak, hogy az indián törzs nagyon rossz életkörülményei lehetnek a felelősek a tragédiáért, míg mások úgy vélik, hogy ez butaság, elvégre az indiánok mindig is ehhez az életformához voltak szokva, mondhatni bele születtek.

indianok

Mások úgy vélik, hogy az eseményeknek köze lehet a végidőkhöz. Az öngyilkosságot elkövető indiánok talán érzik, hogy eljöttek a végidők, a Föld utolsó időszaka.

De az sem kizárt, hogy egy rejtélyes, eddig nem ismert vírus vagy valamiféle gombafajta okozza a tüneteket, melyek aztán az őrületbe kergetik az indiánok egy részét, így próbálva véget vetni saját világuknak.

Megint mások szerint egy ősi indián átok sújtja a törzseket.

Az okok előbb-utóbb felfedésre kerülnek, itt azonban a legfőbb kérdés nem is az, hogy mi okozza a tömeges öngyilkosságokat, hanem az, hogyan lehet megállítani.

indián öngyilkossag manitobai


Megtekintések száma: 201000





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet