​Rejtélyes rádiójeleket fogtak a tudósok: a Tejútrendszeren túlról

2022. november 6., vasárnap
A különös rádiójeleket 1,5 milliárd fényévnyi távolságból észlelték, pontos forrásuk egyelőre ismeretlen.

Azonosítatlan forrásból érkező rádiójeleket fogott a CHIME névre keresztelt kanadai teleszkóp. 

A csillagászok immáron másodjára érzékeltek rövid, de folyamatos frekvenciákat a Tejútrendszeren kívülről, körülbelül 1,5 milliárd fényévnyi távolságból.

Hogy pontosan honnan érkeznek a jelek, az egyelőre a szakértők előtt is rejtély - írja a Nature magazin. Felfedezéseik rengeteg új kérdést felvetnek a gyors rádiókitörések kapcsán. 

Annyi bizonyos, hogy a mindössze pár milliszekundumos jelek emberi mértékkel felfoghatatlan távolságot megtesznek, mire elérik a bolygót.

Szakértők napjainkig több mint hatvan alkalommal azonosítottak hasonló, ezredmásodpercig tartó frekvenciákat, de érdekes módon a mostani jel még csak a második, mely rendszeresen ismétlődik.

A csillagászok ugyanakkor még azt sem tudják pontosan megbecsülni, mikor, miért és honnan érkeznek majd a következő hullámok, de biztosan észlelik majd őket.

Elméleteik szerint a jelek neutroncsillagokból, vagyis nagy mennyiségű szabad neutronból álló maradványcsillagokból jöhetnek.

A legtöbben nem gondolnák, de az űrben több égitest produkál hasonló rezgéseket, így a Nap és a fekete lyukak is. A már említett CHIME teleszkóp feladata, hogy felmérje a hidrogén, azaz a leggyakoribb anyag eloszlását az űrben.

Az eszköz összesen 16 ezer különböző frekvenciáról képes rádiójeleket fogni. 

Ez annyit tesz, hogy másodpercenként 130 milliárd bit adatot ellenőriz. Ha ismeretlen jeleket azonosít, továbbítja a csillagászoknak, akik egyből nekilátnak az adatelemzésnek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegenek


Megtekintések száma: 175938

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet